A Brexit óta az Egyesült Királyság kikötőiben ellenőrzött uniós állampolgárok 60 százaléka Romániából érkezett

külföld
2021 szeptember 15., 15:45
comments 1

A brexit utáni első 6 hónapban, a brit tengeri határoknál ellenőrzött uniós állampolgárok több mint 60 százaléka román volt. A kormány statisztikái alapján fél év alatt 7249 embert állítottak meg az Eurotunnel és az Eurostar tengeri járatain, ötször annyit, mint tavaly ilyenkor. Szakértők szerint az ellenőrzött állampolgárok aránya etnikai diszkriminációra utalhat - írja a Guardian.

A határátkelők között 4482 román, 600 bolgár és 400 lengyel állampolgár volt. Az unió északi országaiból viszont sokkal kevesebb embert állítottak meg. Csupán 5 dán, 59 belga és 144 francia átkelőt ellenőriztek.

A Bates Wells jogi iroda elemzése alapján arányaiban túl sok román állampolgárt ellenőriztek, szerintük a kormány által közölt statisztika diszkrimináció gyanúját veti fel.

“Legitim dolog általános ellenőrzéseket tartani a határon, de az utóbbi adatok azt sugallják, hogy az ellenőrzések mögött hátsó szándék állhat. … Ezek az ellenőrzések traumatikusak lehetnek az utazók számára, és a tisztviselők sokszor ártatlan embereket céloznak meg. Ez etnikai diszkriminációnak számít, amit azonnal ki kell gyomlálni, ha valahol felüti a fejét” - nyilatkozta Chetal Patel, a Bates Wells partner jogásza.

A leginkább elképzelhető magyarázat az lehet, hogy kiemelkedő számú román állampolgár jelentkezett a brit letelepedési státuszra. Több mint egymillió jelentkezéssel ők voltak a második legnépesebb csoport. Ez indokolhatná a magasabb számú ellenőrzést, viszont az őket megelőző lengyeleknél nem tapasztaltak hasonló tendenciát. Az év első felében lebonyolított légi forgalomról pedig még nincsen hivatalos adat, tehát nem tudni, hogy mekkora volt a beutazó nemzetiségek aránya összességében. (Via The Guardian)

A cikket Lénárd Lili írta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.