A Magyar Bankszövetség tudomásul veszi a hitelmoratórium meghosszabbítását, de a kamatokra vonatkozó rendeletet méltánytalannak tartják

2021 szeptember 16., csütörtök 15:59

A Magyar Bankszövetség támogatja a hitelmoratórium ismételt meghosszabbítását a rászorultsági elv bevezetése alapján, és tudomásul veszi a kormány szeptember 15-i döntését, aminek alapján 2020. március 18. napjától a hitelkártyákra és a folyószámlahitelekre jelentősen csökkentett kamattal kell elszámolni a moratóriumba került tartozást - közölte a szövetség elnöksége.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Ugyanakkor méltánytalannak tartják, hogy a kedden megjelent kormányrendelet alapján ezen hitelek kamatát a személyi kölcsön kamatával egyező kamatra visszamenőleges hatállyal kell átszámolni, mivel a különböző termékek kamatozása és kockázata egymástól eltérő.

A Bankszövetség a hosszabbítástól függetlenül továbbra is azt ajánlja, hogy aki teheti, folytassa, illetve kezdje el a hitelei törlesztését, hiszen minél később kezdik meg azt az ügyfelek, annál inkább nőnek a terheik, és hosszabbodik a visszafizetés ideje.

A csökkentett kamatokkal viszont, melyeket a 2020 februárjára meghatározott átlagos kamat alapján kell kiszámolni, nem értenek egyet, és a moratórium kezdetétől többször kérték a kormányt, hogy a moratóriumból hagyják ki a hitelkártyákat és a folyószámlahiteleket. Mint írják:

„A kamatok számítása szerződésszerűen történt, a bankok a moratórium ideje alatt a jogszabályoknak megfelelően jártak el. A bankszektor az ügyfeleket folyamatosan tájékoztatta a moratóriumba került tartozásuk kamatozásáról, így felelős döntést tudtak hozni arról, hogy a moratóriumban kívánnak-e maradni. A döntés negatív hatást gyakorol az ügyfelek pénzügyi tudatosságára és méltánytalan azon ügyfelekkel szemben is, akik nem élnek a moratóriummal és felelősségteljesen törlesztik hiteleiket.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt