Visszamenőleges rendelettel enyhítené a hitelmoratórium kedvezőtlen hatásait a kormány

2021 szeptember 16., csütörtök 5:36
4

Két rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben, ami a hitelmoratóriumot szabályozza. Az egyik ráadásul visszamenőlegesen. Eszerint az MNB által 2020 februárjára meghatározott átlagos kamatot kell kiszámolni két hiteltípus esetén. Ezek

  • a hitelkártya-szerződések és
  • a folyószámlahitelek.

Azoknak a magánszemélyeknek, akiknek ilyen típusú hitelük volt, és a moratórium adta lehetőséggel élve nem fizették azokat a járvány alatt, mégsem kell a szerződés szerint meghatározott kamatot fizetniük érte, elég csak a piaci átlagosat. Egészen pontosan, azt már el is kezdték befizetni, így

a bankoknak most hatvan napjuk van, hogy minden ilyen esetben kiszámolják, hogy az átlagos piaci kamat esetén mennyivel kellett volna kevesebbet fizetnie az adott ügyfélnek, és a fennmaradó összeget vissza is kell utalniuk neki. Így a kockázatok egy részét a bankokkal fizetteti meg a kormány, ráadásul visszamenőleges törvényalkotással.Azokra nem vonatkozik ez a rendelet, akik az ilyen típusú hitelek átlagos kamatánál kevesebbért kapták meg a pénzt. Nekik ugyanúgy kell fizetni a hitelt, mint eddig.

Korábban megírtuk, hogy a hitelmoratórium szabályait úgy alakították ki, hogy a bankok nem emelhetik a törlesztőrészletet a moratórium lejárta után. Ez viszont nem azt jelenti, hogy ez a segítség ingyen van, a hitelekre a moratórium ideje alatt is rakódik kamat, és mivel ezt nem csaphatják a bankok az eddigi kamathoz, ezért a futamidőt fogják növelni. Vagyis a moratórium feloldása után az adósoknak tovább kell majd fizetniük, és összességében több pénzzel is tartoznak majd, mint a járvány előtt. Vagyis olyan, mintha az adósok fölvettek volna még egy kis hitelt a hitelükre.

Szeptember végén jár le a mostani szabályok szerinti hitelmoratórium. Az is a tegnapi Közlönyben jelent meg, hogy kik azok a rászorulók, akik továbbra is megtehetik, hogy nem fizetnek. Nem árt azonban óvatosnak lenni, hisz az MNB korábbi felmérése szerint csak a moratóriumba belépők mindössze 31 százaléka értette meg a moratórium pontos szabályait.


(via Telex)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt