Marad a hitelmoratórium, de csak a nehéz helyzetben levőknek

2021 szeptember 7., kedd 10:19
3

„Ezek az eredmények számunkra azt mutatják, hogy a járvány utáni időszakban is folytatnunk kell az adócsökkentések és a folyamatos, fokozatos béremelések politikáját, miközben tovább erősítjük a családtámogatási programot, és a hitelmoratóriummal támaszt adunk azoknak, akik nehezebb helyzetben vannak” - mondta Dömötör Csaba államtitkár a kormány legutóbbi nemzeti konzultációjáról. Ezen 1,4 millióan vettek részt, és ahogy mindig, most is több mint 90 százalék támogatta a kormányt a már meglevő vagy beígért intézkedésekkel kapcsolatban.

Dömötör szavai alapján a hitelmoratóriumot csak bizonyos feltételek mellett lehet majd igénybe venni. A Világgazdaság szerint maradhatnak majd

  • a nyugdíjasok,
  • a gyermeket nevelők,
  • azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a keresetük,
  • azok a vállalkozások, melyek árbevétele 25 százalékkal esett az előző évhez képest.

Azt írják, most már azoknak kell majd külön jelentkezniük, akik maradni akarnak a moratóriumban.

Varga Mihály pénzügyminiszter Orbán Viktorral Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A hitelmoratórium a mostani állás szerint szeptember 30-án jár le. Az újabb és újabb hosszabbításokat a Nemzeti Bank is kritizálta, a kormánynak viszont politikai okokból szüksége van a moratóriumra. Ahogy korábban írtuk, nem lenne meglepő, ha a választásokig életben tartanák.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. májusi felmérése alapján a teljes lakossági hitelállomány 15-20 százaléka válhat problémássá a hitelmoratórium megszüntetése után.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt