Rengetegen kerülhetnek bajba a hitelmoratórium megszüntetése után

gazdaság
2021 május 07., 10:19

A GKI Gazdaságkutató Zrt. ezer fős, reprezentatív felmérése alapján a teljes lakossági hitelállomány 15-20 százaléka válhat problémássá a hitelmoratórium megszüntetése után. Ahhoz képest különösen aggasztó ez az előrejelzés, hogy a Magyar Nemzeti Bank 10 százalékkal számolt, írja a Portfolio.

A moratóriumot tavaly vezették be a járvány miatt, és idén június 30-ig hosszabbították meg. Tavaly év végén a lakossági hitelállomány 57 százaléka volt moratóriumban.

A GKI áprilisi felmérésében a megkérdezett háztartások 11 százalékát érintette a moratórium. A havi törlesztőrészlet átlagosan a jövedelmük 37 százalékát tenné ki. 150 ezer forintnál kisebb jövedelemnél ez 72 százaléknál is több.

photo_camera Aggódó stockfotó-szereplők Fotó: 123RF/Antonio Guillem

A moratóriumban résztvevők 37 százaléka arra számít, hogy a következő évben romlani fog a pénzügyi helyzete. Nekik, ha most kellene törleszteniük, a jövedelmük 42 százalékát vinné el a részlet. A megkérdezettek 44 százaléka számít stagnálásra a pénzügyeiben, és csak 19 százaléka számít javulásra. Az elemzők szerint azok is bajban lehetnek, akiknek nem változik a jövedelmük.

A moratóriumban érintettek közül a budapestiek és a falvakban élők nagy arányban számítanak jövedelemcsökkenésre (44-43 százalék). A megyei jogú városokban és más városokban alacsonyabb ez az arány (21 és 38 százalék).