A WHO felfüggesztette a Szputnyik engedélyezését, mert hibát találtak egy gyárban

járvány
2021 szeptember 16., 15:53
comments 2

Az egyik orosz vakcinagyár nem felelt meg teljes mértékben az előírásoknak, ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felfüggesztette a Szputnyik engedélyezési folyamatát, írja a Moscow Times.

A gyár Ufa városában található, állításuk szerint már orvosolták a problémákat, és kiemelték, hogy az ellenőrök nem kérdőjelezték meg a vakcina hatékonyságát és biztonságosságát. A lap viszont névtelen szakértőkre hivatkozva azt írja, a gyártás körülményei befolyásolhatják az oltóanyag minőségét is.

photo_camera Fotó: Saeed Kaari/Anadolu Agency via AFP

Mielőtt a WHO megadná a végső jóváhagyást, újabb ellenőrzést fog tartani a gyárakban.

Oroszország februárban kért jóváhagyást a WHO-tól és az Európai Gyógyszerügynökségtől, miután a Lancet folyóiratban publikálták a vakcina 91,6 százalékos hatékonyságát. (Ezt a klinikai tesztekre kell érteni.) A két szervezet részéről múlt héten is azt mondták, hogy még mindig nem kaptak meg minden szükséges adatot, igaz, nem konkretizálták, mit hiányolnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.