Megkezdődött Ausztriában az első kártérítési per, amit a járványkezelés miatt indítottak

járvány
2021 szeptember 17., 08:49

Pénteken megkezdődött Ausztriában az első kártérítési per, amit az osztrák kormány járványkezelésének hibái miatt indítottak. A világjárvány kirobbanásakor, tavaly márciusban a népszerű osztrák síparadicsom, Ischgl komoly járványgóccá alakult, mert a hatóságok a turizmus érdekeit előrébb sorolva nem zárták le a várost időben a külföldi turisták elől.

Itt és ekkor fertőződött meg a vírussal a 72 éves osztrák újságíró, Hannes Schopf, aki aztán bele is halt a covidbetegségbe. Özvegye és fia ezért most százezer euró kártérítést követel az osztrák kormánytól, mely szerintük nem tett meg mindent a járványgóc kialakulása ellen, vagyis a hatóságokat hibáztatják Schopf halála miatt.

Egy osztrák fogyasztóvédelmi csoport szerint, amely Schopfék keresetét is támogatja, ez az eljárás afféle próbaper, amit több ezer hasonló kártérítési kereset követhet, részben az Ischglben megfertőződött külföldi - német, brit és holland - turisták részéről. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.