Megrendezik, úgy értem, megrendezik a hétvégén a parlamenti választásokat Oroszországban

szeptember 17., péntek 4:27

Péntektől három napon át szavazhatnak az oroszok a hétvégén megrendezésre kerülő orosz parlamenti választásokon. A rendezést ez esetben érthetjük szó szerint is, az orosz hatóságok az elmúlt hónapokban rohamtempóban ítéltek el ellenzéki aktivistákat, ha másért nem, a járványügyi szabályok megsértése miatt. Ennek apropóját olyan demonstrációk adták, amiket az orosz ellenzék vezéralakja, Alekszej Navalnij bebörtönzése ellen szerveztek. Elítéltként nekik már nem állt módjukban indulni a választáson.

A vlagyivosztoki tengerésztisztképző kadétjai már katonás rendben leadták szavazataikat. Fotó: PAVEL KOROLYOV/AFP

Papíron minden nagyon demokratikusnak tűnik. Az orosz törvényhozás alsó háza, a Duma 450 képviselői helyére 14 párt 5822 jelöltje és 10 független jelölt pályázik, de a pártok és a jelöltek jelentős része Putyinhoz hűséges. A választásnak így is van némi tétje, egyelőre az is elképzelhetőnek tűnik, hogy Putyin Egységes Oroszország pártja elveszíti az alkotmányozó többségét.

A választások megfigyelésére 17 nemzetközi szervezet kapott meghívást, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi intézete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR), az EBESZ Parlamenti Közgyűlése és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE). Az ODIHR volt az egyetlen, amely ezt elutasította, mert 500 megfigyelőt akart küldeni, míg Moszkva 60 helyet ajánlott fel.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt