Újra a nyugdíjasok postaládájába kerül a közpénzből fizetett kormánypropaganda

Média
2021 szeptember 17., 15:22
comments 2

Közpénzbe kerül, a kormány propagandáját harsogja, mi az? Elég sok minden lehetne elég sok pénzből, most konkrétan a JóKor Magazinra gondoltam, amit a napokban dobnak majd be a nyugdíjasok postaládájába.

A 2,1 millió példányban megjelenő magazin úgy ingyenes, hogy nincs rajta ár feltüntetve. Hogy mennyi közpénz megy el rá, azt viszont konkrétan nem tudni. A Magyar Államkincstár adja ki, de a tartalmat - mint a Magyar Hang tavalyi cikkéből kiderül - Rogán Antal propagandaminisztériuma szállítja. Ezt le sem tagadhatná az egyébként impresszum nélküli lap.

A története szép. Amikor tavaly bejelentették az első szám indulását, Nyitrai Zsolt fideszes politikus azt mondta, hogy az Idősek Tanácsa kezdeményezte egy olyan „hiteles tájékoztató kiadvány” megjelentetését, amely a legfontosabb közérdekű információkat tartalmazza a nyugdíjasoknak. Negyedévente így 2,1 millió példány készül belőle, amit a Posta visz ki.

A legfrissebb számban sikerült kicsikarni Orbán Viktortól is egy írást, amiben beszámol arról, hogy amit a baloldal elvett a nyugdíjasoktól, azt a mostani kormány visszaadja, sőt még annál is többet.

Ha valaki nem olvasta el elég alaposan a kormányfő üzenetét, annak azért segítenek később is. Eperjes Károly színész például elmondja, hogy a járványkezelés miatt „csak gratulálni lehet a szakértelemmel cselekvő kormánynak és az őket támogató szakértőknek. Aki nem látja, az vak. Legyünk büszkék arra, hogy a mi sorainkban felelősségteljes emberek munkálkodnak értünk. Minden nap imádkozom értük”. Ha ebből nem lett volna világos, hogy mik a politikai preferenciái, rá is kérdeznek nála.

„JóKor: 2022-ben választások lesznek. Az ellenzéki oldal meglehetősen offenzív politikát folytat, hogyan látja Ön a helyzetet?

Eperjes: Orbán Viktor intelligensen és okosan vezeti az országot, és én a szerény eszközeimmel minden nap imádkozom érte. Korábban már láthattuk, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldaltól nem sok jóra számíthatnak a családosok és a nyug­díjasok.”

Koncz Gábor színész ehhez képest csak egy pikáns virslis lecsó receptjét adta meg.

Majd jön egy kétoldalas Varga Mihány-interjú, amiben a pénzügyminiszter elmondja, hogy mit tesz a mostani kormány a nyugdíjasokért, és mit nem tett értük a baloldal. Mindezt ilyen kérdésekkel színesítve: „Azt mondják, egy politikus akkor végzi jól a munkáját, ha hisz abban, amit tesz. Az ön szavaiból érezni, hogy valóban átérzi az idősek helyzetének nehézségeit.”

Aztán egy kis sport, az olimpián arany- és ezüstérmet nyert birkózó Lőrinc testvérekkel és Giannival és feleségével. De ez tényleg csak egy rövid kitérő, hogy megérkezzünk az emojikkal felturbózott, letisztított üzenethez a civil szféra rovatban:

De vannak pozitív üzenetek is a gyurcsányozás mellett:

Majd jön a legfontosabb, a nyereményjáték és a kapcsolattartás:

A JóKor című kiadvány részét képező „VEGYEN RÉSZT A NYEREMÉNYJÁTÉKBAN! MARADJON VELÜNK KAPCSOLATBAN, ÉS ISMERJE MEG A LEGFONTOSABB KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEKET!” adatlap kitöltésével, aláírásával „Hozzájárulok személyes adataim nyereményjátékban történő részvétel, a nyeremény kisorsolása és átadása céljából történő kezeléséhez.”

Amennyiben pedig az olvasó kapcsolatban kíván maradni Magyarország Kormányával, a Magyar Államkincstár az adatokat átadja a Miniszterelnöki Kabinetirodának.

„Az így átadott adatokat Magyarország Kormánya megbízásából a Miniszterelnöki Kabinetiroda (1014 Budapest, Színház utca 1.) a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján az Ön hozzájáruló nyilatkozata visszavonásáig kezeli. A személyes adatokat a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (1081 Budapest, Csokonai utca 3.) dolgozza fel és az IdomSo Zrt. (1128 Budapest, Váci út 133.) tárolja.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.