A Washington Postba írt cikkben vallotta be egy texasi orvos, hogy tiltott abortuszt hajtott végre

külföld
2021 szeptember 19., 05:44
comments 3

Dr. Alan Braid texasi orvos szeptember 6-án tiltott abortuszt hajtott végre egyik páciensén, és erről az orvos be is számolt - a szombati Washington Post hasábjain. Texas államban nemrég fogadtak el új abortuszszabályokat, amik szerint a terhesség hatodik hetétől tilos ilyen beavatkozást elvégezni. A jogszabály-módosítás szeptember 1-jén lépett hatályba. Cikke szerint Braid páciense még az első trimeszterben volt, de hat hétnél régebben volt terhes.

A 45 éve praktizáló orvos szerint a klinikája által korábban végzett abortuszok 80 százalékát megtiltja az új törvény.

„Cselekedtem, mert kötelességem ellátni a betegemet, ahogyan minden betegemet el kell látnom, és mert ennek a betegnek is alapvető joga, hogy egészségügyi ellátást kapjon” - írta. Hozzátette, hogy tisztában van azzal, hogy tettének jogi követkelményei lesznek, de biztos akart lenni abban, hogy Texas állam nem ússza meg anélkül, hogy kihívás érkezzen az új, „nyilvánvalóan alkotmányellenes” jogszabállyal szemben.

Közben az állam más abortuszklinikái szerint el kell küldeniük a hozzájuk forduló nők többségét, hiszen a terhes nők jelentős része fel sem fedezi a terhességét a 6 hetes választóvonal előtt.

Braid szerint ő azért sértett törvényt, mert hisz abban, hogy az része az egészségügyi ellátásnak, és emlékszik még, milyen volt a helyzet, amikor 1972-ben, még az abortusz legalizálása előtt praktizálni kezdett. „Abban az évben három tinédzsert láttam a kórházban belehalni az illegális abortusz következményeibe. Nem nézhettem ölbe tett kézzel, ahogy visszatérünk 1972-be.” (Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.