A Magyar Labdarúgó Szövetség mélységesen elítéli a rasszista rendbontókat, de nem tartja igazságosnak a kollektív büntetést

magyar válogatott
2021 szeptember 21., 16:52

Reagált a Magyar Labdarúgó Szövetség a nemzetközi szövetség keddi döntésére, amivel 200 000 svájci frankos (65 millió forintos) bírságra és két zárt kapus meccsre büntette meg a magyar válogatottat a szeptemberi, angolok elleni vb-selejtező meccsen történt rasszista megnyilvánulások miatt.

Az MLSZ szerint „mélységesen elítélendő azon rendbontók viselkedése, akik a több tízezres tömegtől eltérően, bizonyítottan rasszista módon nyilvánultak meg a Magyarország–Anglia vb-selejtező mérkőzésen a játékosokkal szemben, szeptember elején. Az MLSZ számára mindenfajta diszkrimináció elfogadhatatlan”.

Mint írják, a magyar-angol előtt a szövetség vezetése és maga a csapat is többször kérte a szurkolókat a mindenki által ismert UEFA és FIFA irányelvek figyelembevételére. „Aki tehát a Puskás Aréna lelátóin huhogott, rasszista vagy diszkriminatív módon nyilvánult meg, azzal szemben megállapítható: szándékosan okozott kárt a magyar labdarúgásnak, és ezért a legszigorúbb szankcióra számíthat”.

Emlékeztetnek arra, hogy az UEFA döntése után (amikor is az európai szövetség az idei Európa-bajnokságon a szurkolók által mutatott diszkriminatív magatartás miatt büntette meg a válogatottat 100 ezer svájci frankre és három zárt kapus meccsre) ezúttal a FIFA-tól kapta a büntetést a magyar válogatott.

Az újabb két mérkőzésre vonatkozó zárt kapus döntésről (a második felfüggesztve) „az MLSZ változatlanul úgy gondolja, hogy

egy hatvanezres stadionban jó hangulatot teremtő tömeget és a minden elvárható intézkedést végrehajtó rendező szövetséget ilyen súlyosan, kollektív módon büntetni nem igazságos és kontraproduktív lépés. A rasszizmus elleni fellépés szükségességét az MLSZ elismeri, támogatja, de az is jól látható, hogy az UEFA és a FIFA fegyelmi szabályzatai és döntései nem a valódi felelősöket büntetik, és a jelenlegi formájukban nem hatékonyak”.

Ebben azért a jelek szerint az MLSZ sem különösebben hatékony. Azt írják mindenesetre, hogy „a szövetség folytatja a megkezdett folyamatot a rendbontók, illetve a nem kívánatos viselkedés távoltartása érdekében. Ezt elősegítve az MLSZ saját gyakorlatának és a vonatkozó jogszabályok változása is szükséges, amelyek előkészítése folyamatban van”. A korábbi mérkőzésen elkövetett vétségek azonosított szereplői ellen a szövetség feljelentést tett.

Az MLSZ várja a mostani döntés részletes indoklását, és annak ismeretében, indokolt esetben fellebbezni fog a döntés ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.