Tételesen felsorolta az MLSZ, milyen szurkolói bekiabálások miatt kapott büntetést a magyar válogatott

foci-eb
2021 július 11., 12:54

Nagy felháborodást okozott a Fideszben, hogy egyes magyar szurkolók viselkedése miatt az UEAFA három zárt kapus mérkőzéssel és 100 ezer eurós pénzbírsággal büntette a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ). Szijjártó Péter munkásőrnek nevezte az európai szövetséget, Budai Gyula fideszes képviselő pedig bejelentette, hogy 5 évre eltiltja az UEFA-t „minden európai labdarúgó esemény szervezésétől”.

Szombaton az MLSZ közzétette a honlapján, hogy pontosan miért is kapták a büntetést. Ezek szerint az UEFA Fegyelmi Bizottsága a magyar válogatott mindhárom Európa-bajnoki mérkőzése miatt fegyelmi eljárást indított a Magyar Labdarúgó Szövetséggel szemben. Az olyan ügyekért, mint a műanyag palackok bedobálása, füstgránát, lépcsők eltorlaszolása pénzbüntetést szabtak ki.

De mivel mindhárom mérkőzésen felmerült a szurkolói diszkriminatív magatartás vétsége, ezt már összevont fegyelmi eljárásban vizsgálták. Tételesen felsorolták azt is, melyik meccseken melyik bekiabálások sértették meg a rasszizmus és egyéb diszkriminatív magatartásokat tiltó szabályokat:

Magyarország-Portugália

  • „ANTI-LMBTQ” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
  • „Cristiano homosexual” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)

Magyarország-Franciaország

  • Black Lives Matter (térdelés) elutasító molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
  • „Buzi franciák bonjour” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)

Németország-Magyarország

  • „LMBT? Nein, Danke” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
  • „Deutschland, Deutschland homosexual” rigmus többszöri (és himnusz alatti) skandálása (hangfelvétellel igazolt)

Ezek miatt az UEFA úgy döntött, hogy a 3 soron következő, UEFA versenysorozatban tartott hazai mérkőzésen zárt kaput rendel el, amiből a harmadik mérkőzésre vonatkozó korlátozást 2 évre felfüggeszti. Valamint elrendelte a zárt kapus mérkőzéseken az „EqualGame” logó kihelyezését és 100 ezer euró pénzbüntetést szabott ki az MLSZ-re. Ugyanakkor a 2021. őszi vb-selejtező mérkőzések nem számítanak UEFA-versenysorozatnak, így azokat nem kell zárt kapuk mögött tartani. Egyébként ez már a negyedik alkalom, hogy a szurkolók viselkedése miatt zártkapus meccsel büntetik a magyar válogatottat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.