Lenyűgöző látvány a medencébe ömlő láva, ha nem a tiéd a medence

szeptember 21., kedd 12:41
1

Hat méter, vagyis nagyjából két emelet magas, belül ezer fokos, és már durván száz hektárnyi területet borított el a Kanári szigetcsoportba tartozó La Palma szigetén két napja, szeptember 19-én kitört vulkánból kiömlött láva.

A Cumbre Vieja kitörésének halálos áldozatai vagy sérültjei szerencsére nincsenek, a környékbelieket mégis igazi csapás érte, hiszen a lávafolyamok már hatezer ember lakhelyét pusztították el vagy fenyegetik a 86 ezer lakosú szigeten, eddig 166 épületet lerombolva. Ez azért lehetséges, mert a láva pont a legsűrűbben lakott területen folyik keresztül. Ilyen látványos jelenetek kíséretében:

A hatóságok most azon aggódnak, hogy mi fog történni akkor, amikor az izzó folyam eléri a tengert. A vulkanológusok eredetileg úgy kalkulálták, hogy ez hétfőn kora este fog megtörténni, de mivel csökkent a friss, forró utánpótlás, a láva lelassult. A tengerbe ömlő izzó anyag főként a kíváncsiskodókra lehet veszélyes, mivel a közben lezajló kémiai reakciók miatt klórtartalmú mérges gázok szabadulhatnak fel, a gőzrobbanások pedig köveket és olvadt vulkáni üveget lőhetnek a levegőbe, sőt, ha a robbanások akkorák, még veszélyes hullámok is keletkezhetnek. Éppen ezért az egész partot lezárták egy sávban a sziget északi és déli csúcsa között.

Hogy a helyi lakosok a látványtól elzárva se unatkozzanak, hétfőn este újabb, immár a kilencedik hasadék nyílt meg a vulkáni hegyen, amit 3,8-as fokozatú földrengés követett.

(via El Pais)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt