Lóhátról, ostorral terelték a haiti menekülteket Texasban a határon

2021 szeptember 21., kedd 6:29
20

Több fotó is nyilvánosságra került a hétvégén arról, hogy amerikai határőrök lóhátról, néhány esetben ostorral tereltek haiti menekülteket a határon Texasban.

Fotó: PAUL RATJE/AFP

Miután arról kérdezték Jen Psakit, a Fehér Ház sajtótitkárát, hogy a lovak és az ostor használatát „egy rabszolgaságra épülő országban” helyénvalónak találja-e, Psaki azt válaszolta, látott néhány képet, és nem ismeri „a teljes kontextust”, de nem tudja elképzelni, „milyen kontextusban lenne ez helyénvaló”.

Fotó: PAUL RATJE/AFP

A texasi határ melletti Del Rio városában található táborból a hétvégén több mint hatezer haiti és más bevándorlót távolítottak el. A helyzetet a belbiztonsági miniszter, Alejandro Mayorkas „szívszorítónak” nevezte, mellette pedig úgy fogalmazott: „Aki illegálisan érkezik az Egyesült Államokba, azt vissza fogják küldeni”, ezzel pedig „veszélybe sodorják az életüket és a családjuk életét”.

Fotó: PAUL RATJE/AFP

Mayorkas és a határőrséget vezető Raul Ortiz azt mondták, kivizsgálják az ügyet, de a menekülteket lóháton terelő határőrökről készült fotókon nem láttak semmi helytelent.

Fotó: CHARLES C. PEEBLES/Anadolu Agency via AFP

Az elmúlt hetekben több mint 12 ezer haiti menekült érkezett Del Rióba, ahol egy híd alatti ideiglenes táborban gyűltek össze. Néhányan azt mondták, hogy a közelmúltban Haitin történt pusztító földrengés és Jovenel Moïse elnök meggyilkolása miatt félnek visszatérni az országukba. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt