Lóhátról, ostorral terelték a haiti menekülteket Texasban a határon

külföld
2021 szeptember 21., 06:29
comments 20

Több fotó is nyilvánosságra került a hétvégén arról, hogy amerikai határőrök lóhátról, néhány esetben ostorral tereltek haiti menekülteket a határon Texasban.

photo_camera Fotó: PAUL RATJE/AFP

Miután arról kérdezték Jen Psakit, a Fehér Ház sajtótitkárát, hogy a lovak és az ostor használatát „egy rabszolgaságra épülő országban” helyénvalónak találja-e, Psaki azt válaszolta, látott néhány képet, és nem ismeri „a teljes kontextust”, de nem tudja elképzelni, „milyen kontextusban lenne ez helyénvaló”.

photo_camera Fotó: PAUL RATJE/AFP

A texasi határ melletti Del Rio városában található táborból a hétvégén több mint hatezer haiti és más bevándorlót távolítottak el. A helyzetet a belbiztonsági miniszter, Alejandro Mayorkas „szívszorítónak” nevezte, mellette pedig úgy fogalmazott: „Aki illegálisan érkezik az Egyesült Államokba, azt vissza fogják küldeni”, ezzel pedig „veszélybe sodorják az életüket és a családjuk életét”.

photo_camera Fotó: PAUL RATJE/AFP

Mayorkas és a határőrséget vezető Raul Ortiz azt mondták, kivizsgálják az ügyet, de a menekülteket lóháton terelő határőrökről készült fotókon nem láttak semmi helytelent.

photo_camera Fotó: CHARLES C. PEEBLES/Anadolu Agency via AFP

Az elmúlt hetekben több mint 12 ezer haiti menekült érkezett Del Rióba, ahol egy híd alatti ideiglenes táborban gyűltek össze. Néhányan azt mondták, hogy a közelmúltban Haitin történt pusztító földrengés és Jovenel Moïse elnök meggyilkolása miatt félnek visszatérni az országukba. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.