Farokcsóválva közlekedhettek a kétlábú dinoszauruszok

szeptember 22., szerda 17:55

Farokcsóválással gyorsították lépteiket a két lábon járó dinoszauruszok - derül ki egy friss kutatásból, amit a Harvardon végeztek.

Korábban viszonylagos tudományos konszenzus volt arról, hogy a kétlábú dinók farka viszonylag merev volt, és fő funkciója a fejük tömegének ellensúlyozása lehetett. A kutatás alapján viszont úgy tűnik, hogy a farkuk enyhe csóválásával könnyebben haladhattak előre, így a mozdulat futásnál növelhette a sebességüket.

A Harvard kutatói egy 3D-s szimuláción vizsgálták a Coelophysis bauri nevű két lábon járó, kis termetű húsevő dinó mozgását. A mozgásszimulációt csontok CT-képei és digitális csontváz-modellek segítségével hozták létre.

Így néz ki:

A szimuláció azt vizsgálta, milyen mozgásformával haladhatott a leggyorsabban az állat. A kutatók számára is meglepő módon a farokcsóválás csökkentette a haladáshoz szükséges izomerőt, és növelte a lemodellezett állat sebességét.

„Nem arra a mozgásra kell gondolni, mint amit a kutyák csinálnak, ha izgatottak. Ez egy visszafogottabb csóválás, de nagyon pontosan össze van hangolva a lábak előre-hátra mozgásával” - mondta Peter Bishop, a kutatás vezetője. Bishop szerint ahhoz lehet hasonlítani, ahogy az emberek is lóbálják a karjukat, miközben sétálnak vagy futnak.

A kutató szerint a vizsgálat alapján arról is világosabb képet kaphatunk, hogy hogyan mozgott a többi kétlábú dinó, mint például a T. Rex. A dinók mozgástechnikájának a kutatása Bishop szerint a robotok tervezésénél is hasznos tudás lehet. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt