Farokcsóválva közlekedhettek a kétlábú dinoszauruszok

TUDOMÁNY
2021 szeptember 22., 17:55

Farokcsóválással gyorsították lépteiket a két lábon járó dinoszauruszok - derül ki egy friss kutatásból, amit a Harvardon végeztek.

Korábban viszonylagos tudományos konszenzus volt arról, hogy a kétlábú dinók farka viszonylag merev volt, és fő funkciója a fejük tömegének ellensúlyozása lehetett. A kutatás alapján viszont úgy tűnik, hogy a farkuk enyhe csóválásával könnyebben haladhattak előre, így a mozdulat futásnál növelhette a sebességüket.

A Harvard kutatói egy 3D-s szimuláción vizsgálták a Coelophysis bauri nevű két lábon járó, kis termetű húsevő dinó mozgását. A mozgásszimulációt csontok CT-képei és digitális csontváz-modellek segítségével hozták létre.

Így néz ki:

link Forrás

A szimuláció azt vizsgálta, milyen mozgásformával haladhatott a leggyorsabban az állat. A kutatók számára is meglepő módon a farokcsóválás csökkentette a haladáshoz szükséges izomerőt, és növelte a lemodellezett állat sebességét.

„Nem arra a mozgásra kell gondolni, mint amit a kutyák csinálnak, ha izgatottak. Ez egy visszafogottabb csóválás, de nagyon pontosan össze van hangolva a lábak előre-hátra mozgásával” - mondta Peter Bishop, a kutatás vezetője. Bishop szerint ahhoz lehet hasonlítani, ahogy az emberek is lóbálják a karjukat, miközben sétálnak vagy futnak.

A kutató szerint a vizsgálat alapján arról is világosabb képet kaphatunk, hogy hogyan mozgott a többi kétlábú dinó, mint például a T. Rex. A dinók mozgástechnikájának a kutatása Bishop szerint a robotok tervezésénél is hasznos tudás lehet. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.