Négy hónapja nem jelentettek egyetlen napra annyi új fertőzöttet, mint ma

járvány
2021 szeptember 22., 08:03

Kedvező adatokat és a járvány erősödését egyszerre lehet kiolvasni a ma reggeli járványjelentésből.

A hivatalos számokból is az látszik, hogy a negyedik hullám egyre erőteljesebb. Az elmúlt hét napban átlagosan már 400 új fertőzöttet jelentettek.

link Forrás

Ma reggel 501 új fertőzött megtalálásáról számoltak be. Ez kifejezetten magas szám.

Ha a hétfői adatokat nem vesszük alapul - mivel azok a hétvége összesített számai -, akkor négy hónapja nem volt ilyen magas a napi fertőzöttek száma.

link Forrás

Ráadásul ennél egészen biztosan sokkal magasabb a fertőzöttek száma. A mostani tesztelési rendszer messze nem elég ahhoz, hogy felderíteni és csökkenteni lehessen a delta variáns terjedését.

A járvány erősödését mutatja, hogy a nem túl sok elvégzett teszten belül emelkedik a pozitívak aránya. (Bár még mindig öt százalék alatt van.)

link Forrás

Mi az, ami kedvezőbb?

Az új fertőzöttek számához képest kifejezetten magas volt az elmúlt időszakban az áldozatok száma. Múlt szerdán például 12 halálesetet jelentettek, ma ennél kevesebbet, 2-t. Ami alatta marad az elmúlt hét nap átlagának.

link Forrás

Egészen múlt hét péntekig a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma meghaladta a tavaly ugyanebben az időszakban kórházban lévő Covid-fertőzöttek számát. Számítani lehetett ugyanakkor arra, hogy az oltásoknak köszönhetően elválik egymástól a két vonal, és az idei adatok jobbak lesznek. Ez mostanra egyértelműen megtörtént. Tavaly szeptember 22-én 534-en voltak kórházban, most 406-an. Az oltatlanok nagy száma miatt ugyanakkor - ha nem is olyan ütemben, mint tavaly - számítani lehet további jelentős emelkedésre.

link Forrás

Bár a lélegeztetőn lévők száma magasabb, mint egy éve (akkor 36 szorultak gépi lélegeztetésre, most 45-en), de a számuk az elmúlt egy hétben stagnálni látszik. Várhatóan ez is csak átmeneti helyzet.

link Forrás

Hiába terjed egyre jobban a delta variáns, ami az oltatlanokat veszélyezteti leginkább, az első oltások száma alig emelkedik.

link Forrás

Jelenleg 5 865 865-en vannak beoltva. Ahhoz, hogy legalább a 6 milliót elérjük, a mostani heti átlaggal számolva 50 napra lesz szükség. És az még csak az a hatmilliós határ, amit Orbán Viktor tervei szerint május közepére kellett volna elérnünk. A hétmilliót pedig május végére.

A második oltások számát tegnap az iskolai program dobta meg, most kapják a diákok a második adag Pfizert. A harmadik oltást 20 ezren kapták meg tegnap, összesen már 646 ezren. Ami azt mutatja, hogy az emberek azért megtalálják az oltópontokat. Csak azok nem, akik eddig egyszer sem jártak arra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.