Koronavírus-számok Magyarországon 10/25/2021
Elhunytak + 75 Σ 30 567
Kórházban + 355 Σ 1 588
Fertőzöttek + 6 688 Σ 850 513
Tesztek + 53 290 Σ 7 290 223
Oltottak + 3 483 Σ 5 938 665
A legújabb trendek

Négy hónapja nem jelentettek egyetlen napra annyi új fertőzöttet, mint ma

szeptember 22., szerda 8:03

Kedvező adatokat és a járvány erősödését egyszerre lehet kiolvasni a ma reggeli járványjelentésből.

A hivatalos számokból is az látszik, hogy a negyedik hullám egyre erőteljesebb. Az elmúlt hét napban átlagosan már 400 új fertőzöttet jelentettek.

Ma reggel 501 új fertőzött megtalálásáról számoltak be. Ez kifejezetten magas szám.

Ha a hétfői adatokat nem vesszük alapul - mivel azok a hétvége összesített számai -, akkor négy hónapja nem volt ilyen magas a napi fertőzöttek száma.

Ráadásul ennél egészen biztosan sokkal magasabb a fertőzöttek száma. A mostani tesztelési rendszer messze nem elég ahhoz, hogy felderíteni és csökkenteni lehessen a delta variáns terjedését.

A járvány erősödését mutatja, hogy a nem túl sok elvégzett teszten belül emelkedik a pozitívak aránya. (Bár még mindig öt százalék alatt van.)

Mi az, ami kedvezőbb?

Az új fertőzöttek számához képest kifejezetten magas volt az elmúlt időszakban az áldozatok száma. Múlt szerdán például 12 halálesetet jelentettek, ma ennél kevesebbet, 2-t. Ami alatta marad az elmúlt hét nap átlagának.

Egészen múlt hét péntekig a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma meghaladta a tavaly ugyanebben az időszakban kórházban lévő Covid-fertőzöttek számát. Számítani lehetett ugyanakkor arra, hogy az oltásoknak köszönhetően elválik egymástól a két vonal, és az idei adatok jobbak lesznek. Ez mostanra egyértelműen megtörtént. Tavaly szeptember 22-én 534-en voltak kórházban, most 406-an. Az oltatlanok nagy száma miatt ugyanakkor - ha nem is olyan ütemben, mint tavaly - számítani lehet további jelentős emelkedésre.

Bár a lélegeztetőn lévők száma magasabb, mint egy éve (akkor 36 szorultak gépi lélegeztetésre, most 45-en), de a számuk az elmúlt egy hétben stagnálni látszik. Várhatóan ez is csak átmeneti helyzet.

Hiába terjed egyre jobban a delta variáns, ami az oltatlanokat veszélyezteti leginkább, az első oltások száma alig emelkedik.

Jelenleg 5 865 865-en vannak beoltva. Ahhoz, hogy legalább a 6 milliót elérjük, a mostani heti átlaggal számolva 50 napra lesz szükség. És az még csak az a hatmilliós határ, amit Orbán Viktor tervei szerint május közepére kellett volna elérnünk. A hétmilliót pedig május végére.

A második oltások számát tegnap az iskolai program dobta meg, most kapják a diákok a második adag Pfizert. A harmadik oltást 20 ezren kapták meg tegnap, összesen már 646 ezren. Ami azt mutatja, hogy az emberek azért megtalálják az oltópontokat. Csak azok nem, akik eddig egyszer sem jártak arra.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt