Koszba tisztított fehér keresztekkel emlékezett a légszennyezés évi 13 ezer magyar áldozatára a Greenpeace

Egészségügy
2021 szeptember 22., 14:45
comments 4

Az európai autómentes nap alkalmából a Greenpeace Magyarország több ezer keresztet ábrázoló inverz graffitit helyezett el Budapest forgalmasabb csomópontjain, hogy ezzel hívják fel a figyelmet arra, mennyire tragikusan sokan halnak meg évente a kritikus légszennyezettség miatt.

photo_camera Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Egyben közleményükben hangsúlyozták, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mai napon kiadott jelentésében jelentős mértékben csökkentette a légszennyező anyagokra vonatkozó irányértékeit – a városokban, jellemzően a közlekedésből származó éves nitrogén-dioxid határértéket például 75%-kal csökkentette, melyet már eddig is többször túlléptünk hazánkban. Épp ezért a Greenpeace azonnali fellépést követel a döntéshozóktól a levegőminőség javítása érdekében.

A Greenpeace aktivistái a keresztek mellé több helyen az „Évi 13 100 halott a légszennyezés miatt. Tiszta Levegőt!” feliratot is felfújták. Mint közleményükben írják, főleg a Parlament környékén, illetve az Andrássy úton (amelyet korábban rendszeresen lezártak az autómentes nap alkalmából) fújták fel a zebrákra a feliratokat és a kereszteket. Az idei autómentes nap elmaradt Budapesten.

„Az autómentes napon arra hívjuk fel a döntéshozók figyelmét, hogy radikális változásokra van szükség a közlekedéssel kapcsolatos szemléletben. A WHO új irányértékei megmutatták, hogy a közlekedési szennyezés sokkal kritikusabb, mint azt korábban hittük. A klímaválság miatt 2028 után nem szabadna belső égésű motoros járműveket forgalmazni és 2035-ig az utakról is el kell, hogy tűnjenek. A tisztább, élhetőbb városok érdekében a tömegközlekedés fejlesztésével és a szennyező járművek kiszorításával párhuzamosan a köztereket vissza kell adni az embereknek, nem foglalhatják el az autók a városaink legértékesebb területeit.” – mondta a szervezet közleménye szerint Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország légszennyezési szakértője.

A Greenpeace egyben felháborítónak tartja, hogy sem az ország döntéshozói, sem a városvezetők évtizedek óta nem lépnek fel érdemében a magyarok millióinak életminőségét károsító légszennyezés ellen. Több légszennyező anyag esetén még az uniós egészségügyi határértékeket sem tartjuk be, pedig azok kevésbé szigorúak, mint a WHO által kijelölt értékek. 2021 elején az Európai Bíróság ítéletében kimondta, hogy Magyarország uniós jogot sértett azzal, hogy a PM2.5-nél nagyobb méretű PM10-részecskeszennyezés rendszeresen és tartósan túllépte az uniós napi határértéket a 2005-2017 közötti vizsgálat időszakában, és a kormány nem hozott megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy a határérték-túllépés a lehető legrövidebb ideig tartson.

Eközben részecskeszennyezés miatt évente 13 100 magyar hal meg idő előtt. A részecskeszennyezés mellett a nitrogén-dioxid éves határérték-túllépés miatt is kötelezettségszegési eljárás van folyamatban Magyarország ellen, melynek a vége hasonló ítélet lehet, amennyiben a kormány nem lép fel a nitrogén-dioxid-szennyezettség ellen.

A Greenpeace évek óta kampányol azért, hogy a magyar kormány és a fővárosi vezetés lépjen fel a rossz levegő ellen, és a 2022-es választások előtt minden miniszterelnök-jelölttől azt várja a szervezet, hogy tegyen kötelező érvényű vállalásokat, és ne kelljen a magyar lakosság jelentős részének az egészségügyi határértéket meghaladó levegőt belélegeznie. Ezért a Greenpeace nyílt levélben kérte a jövő évi választáson induló miniszterelnök-jelöltektől zöld programjukat. A témában beérkezett anyagokat a szervezet kiértékelte, azonban a tiszta levegőért tett vállalásokat nem találja elég ambiciózusnak.

A magyar lakosság egészségének védelmében a Greenpeace továbbra is a kormánytól várja, hogy a 2020-as ígéretéhez híven tegyen valós intézkedéseket a régi, elavult, szennyező járművek behozatalának korlátozására, valamint tegye lehetővé, hogy a nagyvárosokból kitilthatóak legyenek a legszennyezőbb járművek. Az országos választásokon induló minden párttól és miniszterelnök-jelölttől pedig azt várja a szervezet, hogy programjukban tegyék egyértelművé: 2022-től milyen konkrét intézkedéseket tennének a légszennyezettség csökkentéséért, mind a szennyező közlekedés, mind a rossz fűtési módok és egyéb, légszennyező tevékenységek visszaszorítása érdekében úgy, hogy közben támogatják, segítik a társadalom hátrányos helyzetű csoportjait is.

„Fontos kiemelni, hogy a tudomány bemutatta, hogy nincs az egészségünkre biztonságos légszennyezettségi szint. Aki hosszú távon akár csak enyhén szennyezett levegőben él, annak károsodni fog az egészsége, aminek az eredménye tüdőrák, agyvérzés, cukorbetegség és számos másféle egészségkárosodás lehet. A légszennyezés ellen viszont fel lehet lépni, ez csak a politikai akaraton múlik. A politikusok, kormányok, városvezetők felelőssége, hogy a magyar lakosság nagy részének továbbra is az egészségüket károsító levegőben kell élnie. Sajnos, egyelőre a választási programok, ígéretek sem ígérnek javulást ebből a kritikus helyzetből”. – mondta el a Greenpeace közleménye szerint Simon Gergely.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.