A lengyel kormányfő mégsem jött a Demográfiai Csúcsra, és a V4 bojkottján is gondolkodik

külföld
2021 szeptember 23., 09:12
comments 3

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök lemondta a csütörtökre tervezett budapesti útját. A Demográfiai Csúcson vett volna részt, ahol fel is szólalt volna.

Morawiecki azért nem jött Budapestre, mert a csúcson részt vesz cseh kollégája, Andrej Babis is, aki már szerdán megérkezett, és Orbán Viktorral megnézték a határkerítést, és utána halászlevet is fogyasztottak Algyőn.

Morawiecki azt is fontolgatja, hogy egyelőre a V4-es csúcsokon sem vesz részt, bár erről még nincs végleges döntés.

photo_camera Mateusz Morawiecki Fotó: JOHN THYS/AFP

Túrow miatt nagy a sértődés

A két ország viszonya a túrowi lignitbánya miatt romlott meg ennyire. A cseh-lengyel határ lengyel oldalán lévő bányát nemrégiben bővítették, amit a csehek erősen sérelmeztek, mert szerintük a kitermelés veszélyezteti a környék cseh településeinek ivóvízét. A cseh kormány az EU bíróságán beperelte Lengyelországot, és a lengyelek elvesztették a pert. A luxembourgi határozat alapján a bányát be kellene zárniuk.

A lengyel kormány hétfőn kapta kézhez az ítéletet, ami alapján naponta félmillió euró (177,6 millió forint) büntetést kell fizetnie a kormánynak, amíg a bányát be nem zárják. A lengyel kormány egyelőre nem enged, a bányát nem zárják be. Azzal érvelnek, hogy a bányára épülő erőmű leállása áramszüneteket okozna a környéken, nem lenne fűtés számos településen, és rengeteg ember elvesztené a munkáját.

A cseh-lengyel viszály egyelőre feloldhatatlannak tűnik, de mivel hamarosan választást tartanak Csehországban, elképzelhető, hogy Andrej Babis kormánya megbukik, és egy új prágai vezetéssel sikerül a lengyel kormánynak egyezségre jutnia a bánya ügyében. (iRozhlas.cz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt