Az amerikai bíróság utasította a Facebookot, hogy adja ki azoknak a fiókoknak az adatait, amik a rohingya népirtásra buzdítottak Mianmarban

külföld
2021 szeptember 23., 06:32
comments 2

Az amerikai szövetségi bíró utasította a Facebookot, hogy adja ki azoknak a fiókoknak az adatait, amik a rohingyák elleni erőszakra buzdítottak Mianmarban.

A washingtoni bíró szerdán kritizálta a Facebookot, amiért nem adott át információkat azoknak a nyomozóknak, akik a rohingya muszlim kisebbség elleni nemzetközi bűncselekmények miatt eljárást akarnak indítani Mianmar ellen. A Facebook arra hivatkozva tagadta meg az adatok kiadását, hogy ezzel megsértenék azt az amerikai törvényt, amely tiltja a felhasználók adatainak kiadását.

A bíró szerint azonban a törölt bejegyzések nem tartoznak a törvény hatálya alá, és ha nem adják ki az adatokat, akkor az „súlyosbítja a rohingyákat ért tragédiát”. A bíró szerint ironikus, hogy a Facebook a személyiségi jogokra hivatkozik, hiszen a Facebookot az elmúlt időben több adatkezelési botrány is övezte.

A Facebook szóvivője a bíró felszólítására azt mondta, hogy felülvizsgálják az eddigi döntésüket.

2017-be körülbelül 750 ezer rohingya menekült el Mianmarból, miután a hadsereg falvakat gyújtott fel, tömeggyilkosságokat és nemi erőszakot követett el. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.