Az amerikai bíróság utasította a Facebookot, hogy adja ki azoknak a fiókoknak az adatait, amik a rohingya népirtásra buzdítottak Mianmarban

szeptember 23., csütörtök 6:32
3

Az amerikai szövetségi bíró utasította a Facebookot, hogy adja ki azoknak a fiókoknak az adatait, amik a rohingyák elleni erőszakra buzdítottak Mianmarban.

A washingtoni bíró szerdán kritizálta a Facebookot, amiért nem adott át információkat azoknak a nyomozóknak, akik a rohingya muszlim kisebbség elleni nemzetközi bűncselekmények miatt eljárást akarnak indítani Mianmar ellen. A Facebook arra hivatkozva tagadta meg az adatok kiadását, hogy ezzel megsértenék azt az amerikai törvényt, amely tiltja a felhasználók adatainak kiadását.

A bíró szerint azonban a törölt bejegyzések nem tartoznak a törvény hatálya alá, és ha nem adják ki az adatokat, akkor az „súlyosbítja a rohingyákat ért tragédiát”. A bíró szerint ironikus, hogy a Facebook a személyiségi jogokra hivatkozik, hiszen a Facebookot az elmúlt időben több adatkezelési botrány is övezte.

A Facebook szóvivője a bíró felszólítására azt mondta, hogy felülvizsgálják az eddigi döntésüket.

2017-be körülbelül 750 ezer rohingya menekült el Mianmarból, miután a hadsereg falvakat gyújtott fel, tömeggyilkosságokat és nemi erőszakot követett el. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt