Enyhültek a China Evergrande esetleges csődje miatti félelmek

külföld
2021 szeptember 23., 17:07

Enyhültek azok a félelmek, hogy sokkhatást okozhat a globális pénzpiacokon a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport esetleges csődje, miközben a hitelezők azt várják, hogy kiderüljön, mennyit kaphatnak vissza a befektetett tőkéjükből.

Azt ígérték, fizetnek

A China Evergrande az egyik legnagyobb kínai magánvállalat. Az utóbbi hónapokban fizetési nehézségekkel küzdő cég adóssága 310 milliárd dollár, ami Kína éves hazai összterméke (GDP) 2 százalékának felel meg. A cégnek most 83,5 millió, a jövő héten pedig 47,5 millió dollár kamatot kellene kifizetnie dollárban a denominált kötvényei után. Ha nem teljesíti a fizetési kötelezettségét a határidőtől számított 30 napon belül, csődbe megy.

Az esedékes kamatfizetés megtörténtéről az Evergrande kínai idő szerint csütörtök estig nem adott hírt. Ennek ellenére a hongkongi tőzsdén jegyzett részvényei jelentősen erősödtek, miután a vállalat azt ígérte, hogy egyik, jüanban denominált kötvényének kamatát a határidőnek megfelelően kifizeti. A részvények 31 százalékos emelkedéssel nyitottak, és végül 17,6 százalékos pluszban zártak.

Az Evergrande szerdán közölte, hogy másnap az egyik, Kínán belül működő egysége, a Hengda Real Estate Group a fizetési határidőt betartva 232 millió jüan (35,9 millió dollár) kamatot fog kifizetni a 2025. szeptemberi lejáratú kötvényei után belföldi tulajdonosoknak.

Tüntetnek az ingatlanóriás ellen

A minden oldalról szorongatott konglomerátum ellen hetek óta tüntetések folynak az országban: feldühödött vásárlók és befektetők a lakásukat vagy a pénzüket követelik.

photo_camera Fotó: Noel Celis/AFP

A China Securities Journal kínai tőzsdei lap azt írja, Hszü Csia-jin, a China Evergrande csoport elnöke előző nap arra kérte a cég kb. 4000 vezetőjét, hogy tegyenek meg mindent a termelés újraindításáért és az ígért ingatlanok átadásáért.

A kormányra várnak

Ebben a helyzetben minden figyelem a kínai kormányra irányul, ami még nem közölte világosan, hogy mentőövet dob-e a vállalatnak. De elemzők szerint bármilyen kormányzati lépés inkább arra irányul majd, hogy megvédje a kínai családokat, akik előre fizettek, és nem épült meg lakásuk, semmint a bankok vagy más hitelezők megmentésére.

Pekingnek megvannak a forrásai arra, hogy megakadályozzon egy hitelválságot, ha az Evergrande csődbe megy, de közgazdászok szerint nem akar olyan látszatot kelteni, hogy mentőakciót szervez, miközben másokat meg adósságcsökkentésre próbált kényszeríteni.

A Bloomberg hírügynökség bennfentes forrásra hivatkozva arról írt, hogy a kínai piaci szabályozók nemrég arra kérték a cégcsoportot, a dollárban denominált kötvényei után mindenképp fizesse ki a közeljövőben esedékes kamatokat, és folytasson proaktív kommunikációt a kötvénytulajdonosokkal a nemteljesítés elkerülése érdekében. De arra semmi sem utalt, hogy az állam pénzügyi támogatást ajánlott volna fel a törlesztési csőd elkerüléséhez.

A Wall Street Journal szintén bennfentes forrásra hivatkozva arról írt, hogy a pekingi kormány felszólította a helyi kormányzatokat, készüljenek fel az Evergrande esetleges bedőlésére. A helyi kormányzatoknak jogi és pénzügyi szakértők bevonásával meg kell vizsgálniuk az Evergrande tevékenységéhez kapcsolódó pénzügyeket a saját régióikban.

A kínai Lehman Brothers

Az utóbbi napokban erős mozgásokat váltott ki a globális pénz- és tőkepiacokon az a félelem, hogy Kínában, a világ második legnagyobb gazdaságában megismétlődik a Lehman Brothers esete. Az akkor negyedik legnagyobb amerikai befektetési bankcsoport és egyben a világ vezető brókercége 2008 szeptemberében csődbe ment, és a nagy gazdasági világválság (1929-19333) óta nem látott pénzügyi és gazdasági krízisbe süllyedt az egész világ. Elemzők szerint az Evergrande csődje esetén bankok és más hitelezők elveszítenék a pénzüket, de kevéssé valószínű, hogy ez megrengetné a kínai pénzügyi rendszer stabilitását és globális láncreakciót váltana ki. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.