A szakértők is alig hiszik el, hogy Mészáros kilométerenként több mint 62 milliárd forintból fejleszt vasutat

POLITIKA
2021 szeptember 24., 6:26
comments 17

Bécsben főpályaudvar is kijött annyiból, mint amennyiért Budapesten Mészáros Lőrinc pár kilométer vasutat fejleszt - írja a G7. A portál azt vizsgálta meg alaposan, mennyire reális, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd Építő Zrt közel 338 milliárdért nyerte el a Kelenföld és Ferencváros pályaudvar közötti vasúti vágányok bővítését. Azt írják, név nélkül nyilatkozó szakértők szerint egy ilyen munka ára legfeljebb 30-50 milliárd forint lehet.

A projekt során Kelenföld és Ferencváros állomások között harmadik (egyes helyeken negyedik) vágányt építenek, a meglévő vágányokat pedig felújítják. Két új megállót építenek, egyet a Közvágóhídnál, egyet pedig a XI. kerületben, Nádorkert néven. Majdnem 13 kilométer új vágány, 16 új vasúti kitérő és hat új vasúti hídrendszer épül: a Gubacsi út felett, a Soroksári út felett, a Budafoki út felett, a Szerémi út felett, a Fehérvári út felett és a Bartók Béla út felett.

A G7 összevetette a projektet más nagyvárosi vasúti fejlesztésekkel, és arra jutottak, a Déli Körvasút építési költségei olyan magasak, hogy abból Bécsben főpályaudvart fejlesztettek, Malmőben pedig városi vasúti alagutat. Emlékeztetnek, hogy a Wien Hauptbahnhof projekt keretében 970 millió eurót, tehát úgy 340 milliárd forintot költöttek a vasútállomásra és a kapcsolódó vasúti infrastruktúrára. 50 hektáron építkeztek, 100 kilométer új vasúti sínt fektettek le, 8 kilométer új zajvédő falat építettek, 12 vágányon tudnak a személyvonatok közlekedni, és négy autószállító vonati peron is létesült. Megépült továbbá egy 100 üzletes bevásárlóközpont, egy 630 autós mélygarázs, egy 11 állásos buszpályaudvar.

A portál összehasonlítja a projektet más európai óriásprojektekkel és költségeikkel, a teljes cikk ide kattintva olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt