Adócsalás miatt letartóztatták a Novatek orosz gázipari vállalat pénzügyi igazgatóját Floridában

külföld
2021 szeptember 24., 17:38

Letartóztatták a Novatek, a legnagyobb magánkézben lévő orosz gázipari vállalat pénzügyi vezérigazgatóját, Mark Gyetvayt adócsalás vádjával - közölte az amerikai igazságügyi minisztérium. Az ügyészség szerdán emelt vádat Gyetvay ellen Floridában különböző, feltételezések szerint több tízmillió dollárt rejtő offshore-számlákkal kapcsolatban. Ezeket a férfi nem vallotta be az illetékes hatóságnak, egyáltalán nem fizetett adót utánuk. Csütörtökön vették őrizetbe.

„Gyetvay a feltételezések szerint az évek során lépéseket tett tulajdoni hányadának eltitkolása érdekében, például akkori feleségét, egy orosz állampolgárt tett meg a számlák haszonélvezőjének” – jelentették az amerikai hatóságok.

photo_camera Mark Gyetvay, a Novatek pénzügyi vezérigazgatója Fotó: Novatek / Youtube

Gyetvay nemcsak pénzügyi vezérigazgató, hanem a Novatek igazgatótanácsának elnökhelyettese is. A vállalat egyik fontos felsővezetőjeként részvénycsomagot kapott a cégben, ezt 2005-től két svájci bankszámlán osztotta szét, egy ponton több mint 93 millió dollárt értek. Az Egyesült Államok állampolgárainak a külföldön szerzett jövedelmüket is be kell vallani, és adózniuk kell utána, akkor is, ha nem az USA-ban élnek.

A Novatek azt közölte, péntekig még nem kaptak hivatalos értesítést az üggyel kapcsolatban. (Reuters via Szabad Európa)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt