Adócsalás miatt letartóztatták a Novatek orosz gázipari vállalat pénzügyi igazgatóját Floridában

külföld
2021 szeptember 24., 19:38

Letartóztatták a Novatek, a legnagyobb magánkézben lévő orosz gázipari vállalat pénzügyi vezérigazgatóját, Mark Gyetvayt adócsalás vádjával - közölte az amerikai igazságügyi minisztérium. Az ügyészség szerdán emelt vádat Gyetvay ellen Floridában különböző, feltételezések szerint több tízmillió dollárt rejtő offshore-számlákkal kapcsolatban. Ezeket a férfi nem vallotta be az illetékes hatóságnak, egyáltalán nem fizetett adót utánuk. Csütörtökön vették őrizetbe.

„Gyetvay a feltételezések szerint az évek során lépéseket tett tulajdoni hányadának eltitkolása érdekében, például akkori feleségét, egy orosz állampolgárt tett meg a számlák haszonélvezőjének” – jelentették az amerikai hatóságok.

Mark Gyetvay, a Novatek pénzügyi vezérigazgatója
photo_camera Mark Gyetvay, a Novatek pénzügyi vezérigazgatója Fotó: Novatek / Youtube

Gyetvay nemcsak pénzügyi vezérigazgató, hanem a Novatek igazgatótanácsának elnökhelyettese is. A vállalat egyik fontos felsővezetőjeként részvénycsomagot kapott a cégben, ezt 2005-től két svájci bankszámlán osztotta szét, egy ponton több mint 93 millió dollárt értek. Az Egyesült Államok állampolgárainak a külföldön szerzett jövedelmüket is be kell vallani, és adózniuk kell utána, akkor is, ha nem az USA-ban élnek.

A Novatek azt közölte, péntekig még nem kaptak hivatalos értesítést az üggyel kapcsolatban. (Reuters via Szabad Európa)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.