Sao Paolóban hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét

külföld
2021 szeptember 24., 5:40

Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulóban Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, jelezve ezzel, hogy elítélik az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.

A Hajléktalan Munkások Mozgalma (MTST), valamint a Félelem Nélküli Emberek (Frente Povo sem Medo) nevű csoport szerint Jair Bolsonaro elnök kormányának politikája felelős az országban kialakult gazdasági szakadék kiszélesedéséért.

„A tőzsde a spekuláció és a társadalmi egyenlőtlenség legnagyobb szimbóluma. Miközben a vállalatok profitot termelnek, az emberek éheznek, a munkahelyek pedig egyre bizonytalanabbak” – írta Twitteren az MTST.

photo_camera Az MTST aktivistái tüntettek a a Sao Paolo-i tőzsde előtt szeptember 23-án Fotó: NELSON ALMEIDA/AFP

A tőzsde csarnokában, a részvényárfolyamot mutató elektronikus táblák alatt a tüntetők több tucat piros lobogót és egy brazil nemzeti színű zászlót is lengettek, amire az „éhség” szót írták, plakátjaikon pedig az volt olvasható: „Minden drága, ez Bolsonaro hibája”. A tüntetők csoportja végül önként távozott, és az épületen kívül folytatta a tiltakozást.

A koronavírus-járvány miatt visszatért Brazíliába az éhínség: a Brazil Élelmezésbiztonsági Kutatóhálózat áprilisi tanulmánya szerint szerint 19 millió brazil éhezik, és a hajléktalanok száma is gyorsan nőtt Sao Paolóban és Rio de Janeiróban.

Brazília 2014-ben részben Luiz Inacio Lula da Silva akkori államfő szociális programjainak köszönhetően került le az ENSZ éhínségtérképéről. Ennek ellenére a 2019 óta hatalmon lévő Bolsonaro egyik első intézkedéseként felfüggesztette a Nemzeti Élelmezésbiztonsági Tanács tevékenységét. A gazdasági válság és a szociális programok megnyirbálása miatt sokan lemaradtak és éheznek, a koronavírus-járvány csak súlyosbította a helyzetet.

Az egyenlőtlenség Brazíliában már a járvány előtt is nagy volt, de a 213 milliós országban több mint 592 000 ember halálát okozó egészségügyi válság következtében tovább nőtt. Az infláció az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett, augusztusban megközelítette a tíz százalékot éves szinten, több mint 14 millió brazil pedig munkanélküli. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt