Ukrajna szerint a KDNP-s Nacsa Lőrinc beavatkozott a helyhatósági választásokba, azért tiltották ki

POLITIKA
2021 szeptember 24., 14:48

Azért tiltották ki három évre Ukrajnából Nacsa Lőrincet, mert az illetékes ukrán hatóság szerint 2020 októberében jogtalanul beavatkozott a helyhatósági választásokba: külföldi politikusként az egyik magyar szervezet melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyar szavazókat. A KDNP-s országgyűlési képviselő akkor nem járt személyesen Kárpátalján, a Facebook-oldalán viszont egy videóban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség mellett foglalt állást.

Nacsa Lőrinc (KDNP) az Országgyűlés plenáris ülésén
photo_camera Nacsa Lőrinc (KDNP) az Országgyűlés plenáris ülésén Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Nacsa szerdán közölte az MTI-vel, hogy nem léphetett be Ukrajnába. Állítása szerint Kárpátalja több településére szeretett volna ellátogatni, hogy adományokat adjon át, de a határon közölték vele, hogy egy korábbi döntés alapján három évre kitiltották a szomszédos országból, majd egy határozatot is kézhez kapott erről. A politikus azt mondta, szomorúnak tartja, hogy az együttműködés keresése helyett Ukrajna ilyen eszközökhöz folyamodik, hiszen ez nem járul hozzá a vitás kérdések rendezéséhez.

Korábban hasonló indokkal tiltották ki Ukrajnából Grezsa Istvánt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztost is. (HVG via Karpat.in.ua)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.