Üzembe helyezték a román-magyar határ mentén az első folyami hulladékmentesítő rendszert

környezetvédelem
2021 szeptember 24., 19:51
comments 4

Felavatták a romániai Bihar megyében az első folyami hulladékmentesítő szűrőrendszert, amely megakadályozza, hogy jelentős mennyiségű műanyag és egyéb természetű hulladék jusson a folyókon keresztül Magyarországra - írja az MTI az RMDSZ közleménye alapján.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter az átadáskor elmondta, hogy ez az első olyan szűrőrendszer a tervezett tizenkettőből, amely megakadályozza a szemét átjutását a folyóvizeken keresztül a szomszédos országokba. A többi hasonló berendezés kiépítése és üzembe helyezése az előkészítés különböző fázisaiban van. 2021 végéig hét újabb szűrőrendszer terve készül el, ezeknek már kiválasztották a helyszínét és tavasszal elindulnak az építési munkálatok.

A Tisza összes mellékfolyójából összegyűlt uszadék kisebb szigeteket alkotva vonul le a mederben.
photo_camera A Tisza összes mellékfolyójából összegyűlt uszadék kisebb szigeteket alkotva vonul le a mederben. Fotó: Oláh Tibor/MTI/MTVA

A miniszter hangsúlyozta, hogy a hulladékkollektorok önmagukban nem szüntetik meg a szennyezés forrását, a román környezetvédelmi minisztérium a közeljövőben országos szintű tudatosító kampányt indít azzal a céllal, hogy visszaszorítsák a környezetszennyezés mértékét és csökkentsék a folyóvizek szennyezését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.