Kora délutánig lehet csak szülni Mátészalkán, aki később megy, elküldik

Egészségügy
2021 szeptember 25., 18:10
comments 5

Csak délután fél kettőig szülhetnek a kismamák a mátészalkai kórházban, azután az 52 kilométerre lévő Nyíregyházára vagy Fehérgyarmatra kell menniük - számolt be róla az RTL Híradó.

Az ügyről először a Mátészalkaleaks nevű Facebook-oldal számolt be az érintettek panaszai alapján. Az oldalhoz érkezett beszámolók szerint

„volt akinél 22 óra 30 perckor indult meg a szülés, elfolyt a magzatvíz, a kismama már a 40. héten járt, az ügyeletes orvos továbbküldte a kismamát az 52 kilométerre lévő nyíregyházi intézménybe”.

Azt írják, hogy másik esetben mentőt kellett hívni egy kismamához, de a mentős tanácstalan volt abban, hogy hova szállítsa a nőt, mert szerinte a mátészalkai kórház mostanában nem fogad szülő nőket ügyeleti időben. Végül az ügyeletes orvos azt kommunikálta a nő felé, „csak a kitolási fázisban lévő kismamák szülhetnek ügyeleti időben Mátészalkán, vagy akik már több gyermeket is világra hoztak, hiszen belőlük szinte kipottyan a baba”.

Az RTL Híradónak egy nő azt állította, hogy a veszélyeztetett terhes menyét küldték el múlt szombat éjjel a mátészalkai kórházból.

Az intézmény a Híradó érdeklődésére annyit közölt, hogy októbertől visszaáll a korábbi ügyeleti rend a szülészeten.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.