Sally Rooney egy idegesítő könyvben mutatja meg, hogy miért olyan idegesítő a húszas-hamincas generáció

vélemény
2021 szeptember 26., 17:19
comments 3

A korunk legtehetségesebbjei között emlegetett ír származású írónő, Sally Rooney új könyve egy idegesítő generációról szól. A mostani 20 és 30 év közöttiekről, akik tele vannak szorongással, karrier- és párkeresési nehézségekkel, de nemcsak a saját életük problémáikkal küzdenek, hanem magukra veszik a világ terheit is, mint a klímakatasztrófát, az összeomló társadalmakat, a kapitalizmust, a kommunizmust és magát az élet reménytelenségét. Ezt a témát bontogatja a könyv két szerelmi történetben, erre vonatkozik a cím is: Hová lettél, szép világ.

photo_camera Sally Rooney. Fotó: FREDRIK SANDBERG/TT News Agency via AFP

Nehéz a könyv cselekményét összefoglalni, túl sok minden nem történik benne, ahogy egyik Rooney-könyvben sem. A több mint háromszáz oldalas regényben két barátnő, Alice és Eileen életével ismerkedünk. Alice híres, nagyon gazdag írónő (akit Rooney nyilvánvalóan saját magáról mintázott), aki leköltözik az ír vidékre pihenni, miután idegösszeroppanást kapott, és kórházba került. A Tinderen összeszed egy helyi fiút, Felixet, aki raktárban dolgozik, és bár nem derül ki, miért szeretnek egymásba vagy egyáltalán miért kedvelik egymást, az ő kapcsolatuk alakulását követhetjük nyomon.

Ezzel párhuzamosan fut egy másik cselekményszál, Eileené, aki Dublinban él, egy irodalmi folyóiratnál dolgozik szerkesztőként, és halálosan szerelmes gyerekkori barátjába, Simonba, aki szintén halálosan szerelmes belé, de ennek ellenére mindig más lányokkal van. A történet cselekményét folyamatosan megakasztják azok a hosszú, ömlengős emailek, amiket Eileen és Alice küld egymásnak, hogy beszámoljanak arról, mi történik velük. A könyv végén aztán a két barátnő a fiúikkal együtt találkoznak, hogy élőben is megvitathassák azt, amit az emailekben.

Szorongás és bűntudat

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.