Sally Rooney egy idegesítő könyvben mutatja meg, hogy miért olyan idegesítő a húszas-hamincas generáció

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
szeptember 26., vasárnap 17:19
3

A korunk legtehetségesebbjei között emlegetett ír származású írónő, Sally Rooney új könyve egy idegesítő generációról szól. A mostani 20 és 30 év közöttiekről, akik tele vannak szorongással, karrier- és párkeresési nehézségekkel, de nemcsak a saját életük problémáikkal küzdenek, hanem magukra veszik a világ terheit is, mint a klímakatasztrófát, az összeomló társadalmakat, a kapitalizmust, a kommunizmust és magát az élet reménytelenségét. Ezt a témát bontogatja a könyv két szerelmi történetben, erre vonatkozik a cím is: Hová lettél, szép világ.

Sally Rooney. Fotó: FREDRIK SANDBERG/TT News Agency via AFP

Nehéz a könyv cselekményét összefoglalni, túl sok minden nem történik benne, ahogy egyik Rooney-könyvben sem. A több mint háromszáz oldalas regényben két barátnő, Alice és Eileen életével ismerkedünk. Alice híres, nagyon gazdag írónő (akit Rooney nyilvánvalóan saját magáról mintázott), aki leköltözik az ír vidékre pihenni, miután idegösszeroppanást kapott, és kórházba került. A Tinderen összeszed egy helyi fiút, Felixet, aki raktárban dolgozik, és bár nem derül ki, miért szeretnek egymásba vagy egyáltalán miért kedvelik egymást, az ő kapcsolatuk alakulását követhetjük nyomon.

Ezzel párhuzamosan fut egy másik cselekményszál, Eileené, aki Dublinban él, egy irodalmi folyóiratnál dolgozik szerkesztőként, és halálosan szerelmes gyerekkori barátjába, Simonba, aki szintén halálosan szerelmes belé, de ennek ellenére mindig más lányokkal van. A történet cselekményét folyamatosan megakasztják azok a hosszú, ömlengős emailek, amiket Eileen és Alice küld egymásnak, hogy beszámoljanak arról, mi történik velük. A könyv végén aztán a két barátnő a fiúikkal együtt találkoznak, hogy élőben is megvitathassák azt, amit az emailekben.

Szorongás és bűntudat

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt