Ukrajna az Európai Bizottsághoz fordul az orosz-magyar gázüzlet miatt

2021 szeptember 27., hétfő 14:43
1

Az ukrán külügyminisztérium kezdeményezi az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő ülésének elnapolását, és az Európai Bizottsághoz fordul, miután aláírták az új magyar-orosz gázszerződést. Ez alapján a Gazprom nem szállít többé gázt Magyarországra Ukrajnából, csak az új, szerbiai vezetéket és az ausztriai útvonalat fogja használni.

A bizottsági ülést szerintük azért kell elnapolni, mert „a magyar-orosz gázszerződés jelentősen befolyásolja Ukrajna és Európa energiabiztonságát, a kockázatok és fenyegetések sokoldalú elemzését igénylő új körülményeket teremt, valamint a régió országai cselekvésének összehangolását igényli a negatív következmények minimalizálása érdekében”.

Ezenkívül szeretnék, ha az Európai Bizottság megállapítaná, megfelel-e a szerződés az európai energiaügyi szabályoknak. Ukrajna „meglepődött és csalódott” Magyarország döntése miatt, ami szerintük gazdaságilag megalapozatlan, viszont „a Kreml kedvére és Ukrajna nemzeti érdekei, valamint az ukrán-magyar kapcsolatok kárára” született. Álláspontjuk szerint az új szerződés nem felel meg az 1991. december 6-án aláírt ukrán-magyar alapszerződés elveinek sem.

Szijjártó Péter (balra) és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója Fotó: KIRALY MARTON KKM/copywright MARTON KIRALY

Magyarországnak továbbra is előnyösebb az ukrán tranzitútvonal használata, ami „a legrövidebb módja annak, hogy biztonságosan eljuttassák a gázt Európa országaiba” - írják.

„Szomorúan állapítjuk meg, hogy ez a döntés kárt okoz a kétoldalú ukrán-magyar kapcsolatok pozitív eredményeinek és tendenciáinak.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt