Aláírták az új szerződést a Gazprommal

2021 szeptember 27., hétfő 14:07
4

Tizenöt éves szerződést kötött a magyar állam a Gazprommal a lakossági gáz szállításáról. A megállapodást augusztus végén jelentették be, amiről már akkor közölték, hogy 10+5 évre szól, vagyis tíz év után módosíthatnak a szerződésben szereplő 4,5 milliárd köbméternyi gázmennyiségen.

A Gazprom 3,5 milliárd köbmétert Szerbia felől, az októbertől üzembe álló vezetéken keresztül, 1 milliárdot pedig Ausztria felől szállít Magyarországra, vagyis megszűnik a közvetlen szállítás Ukrajnából. A magyar és az orosz kormány éveken keresztül alkudozott az új szerződésről: az oroszok a déli csövet akarták előbb, a magyarok pedig a szerződést.

A Gazprom és az MVM vezetői az asztalnál Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó Péter külügyminiszter az aláírás után azt mondta, „az ár jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél. Ennek köszönhetően pedig szerinte megőrizhetők hosszú távon a rezsicsökkentés vívmányai, a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fogják fizetni Európában”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt