Szijjártó Szentpéterváron igyekszik szerződést szerezni az új csőért cserébe

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
2021 augusztus 30., 04:00
comments 6
  • Mi legyen előbb, cső vagy szerződés? Ez a veleje a földgázról szóló magyar-orosz vitának az elmúlt években.
  • Az oroszok a csövet akarták előbb, a magyarok a szerződést.
  • A cső október 1-re elkészül, de a szerződéskötésnek nincs határideje, Szijjártó Péter "idén őszre" reméli.
  • Szijjártó hétfőn Szentpétervárra utazik, sürgetni a megállapodást.

Magyarország és Oroszország kormánya évek óta alkudozik a földgázról, és úgy tűnik, nagyon közel lehet a megegyezés, csak az nem látszik még, hogy ki tudta a másikra kényszeríteni jobban az akaratát.

A fenti állítás egyik furcsasága, hogy a földgázüzletet a két ország között valójában cégeknek kell majd megkötniük egymással. Ehhez képest az alkudozást kormányközi tárgyalásokon, politikai szinten folytatják. Magyar részről Szijjártó Péter a főtárgyaló, és az üzlet szerepelt az orosz külügyminiszterrel rendezett keddi találkozóján is.

Szijjártó hétfőn Szentpétervárra utazik, hogy a Gazprom vezérigazgatójával folytassa az egyeztetéseket. Azáltal, hogy politikai szinten dől el az üzlet, valószínűsíthető, hogy összekapcsolják más kormányközi megállapodásokkal, ilyen lehet a paksi atomerőmű bővítése vagy akár a Szputnyik-vakcina EU-n belüli népszerűsítése is.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.