Az egész világ karácsonyi bevásárlását megnehezítheti, hogy nincs elég áram Kínában

szeptember 28., kedd 6:38
5

Rendszeresekké váltak az áramszünetek Kína északkeleti részén az elmúlt egy hétben. Kimaradozik a lakossági szolgáltatás, főleg esténként, hamarabb zárnak az üzletek a szokásosnál, és sok gyárban is szüneteltetni kellett a termelést.

Az áramszünetek fő oka, hogy a kormány klímavédelmi indokkal korlátozta a szénerőművek működését. Egyrészt visszafogták a széntermelést, másrészt kvótákat írtak elő, hogy mennyi áramot termelhetnek a szenes erőművek, illetve mennyi áramot vásárolhatnak tőlük az üzemek. Kiderült, hogy a legtöbb érintett átlépte az év első felére jutó kvótáit, ezért most az erőművek és a gyárak is korlátozták magukat.

Erőmű, Kínában. Fotó: KOKI KATAOKA/The Yomiuri Shimbun via AFP

Az áramkimaradások érzékenyen érinthetik a nemzetközi termelési láncokat, hiszen számos olyan gyár csökkentette a termelését, amely a globális piacra készít alkatrészeket, leginkább Nyugatra exportált elektronikai termékekhez, például telefonokhoz. Szakértők szerint elképzelhető, hogy emiatt a szokásosnál kevesebb mobil és egyéb számítástechnikai eszköz jut a világ üzleteibe karácsony előtt. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt