Feltétel nélküli szabadlábra helyezték Ronald Reagan merénylőjét

szeptember 28., kedd 5:12
1

A Ronald Reagan egykori amerikai elnök ellen 1981-ben merényletet elkövető John Hinckley feltétel nélküli szabadlábra helyezéséről döntött Paul Friedman bíró, aki ezt Washingtonban, egy bírósági meghallgatáson jelentette be.

John Hinckley 1981 márciusában a Fehér Ház előtt Fotó: HANDOUT/AFP

Friedman 2016-ban már engedélyezte, hogy Hinckley elhagyja azt a washingtoni pszichiátriai kórházat, ahol harminc éven át élt, de korlátozta helyváltoztatását és internet-használatát.

A bíró a hétfői meghallgatáson azt mondta, a megmaradt korlátozások feloldását tervezi, miután a most 66 éves Hinckleynél nem mutatkoznak aktív mentális betegség tünetei, 1983 óta nem tanúsít erőszakos magatartást, és nem érdeklik a fegyverek. A bíró a tervek szerint a jövő héten adja ki döntéséről az írott utasítást.

Kacie Weston szövetségi ügyész a meghallgatáson azt mondta, az igazságügy-minisztérium egyetért azzal, hogy Hinckleyt feltétel nélkül szabadlábra kell helyezni, de szerinte a korlátozásokat hivatalosan csak 2022 júniusában kell feloldani, hogy az ügyészek továbbra is tanulmányozhassák Hinckley életét édesanyjának halála után.

1981-ben a merénylet után, a Hilton előtt Fotó: HANDOUT/AFP

1981-ben az akkor 25 éves Hinckley azért próbálta megölni Reagant, hogy felhívja magára A taxisofőr című filmben látott Jodie Foster figyelmét. A merénylet során Ronald Reagan tüdeje sérült meg, de gyorsan felgyógyult. Hinckley Washingtonban lőtt rá az elnökre, a Hilton szálloda előtt. A támadás másik három sérültjének egyike James Brady fehér házi szóvivő volt, aki marandó sérülései miatt tolószékbe került, felépülése után pedig a fegyvertartás szigorításának egyik szószólója lett.

Hinckleyt az esküdtszék 1982-ben az elmeállapota miatt nem találta bűnösnek. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt