Néhány iskolában már vissza is tértek a digitális oktatáshoz

járvány
2021 szeptember 29., 13:50

Olyan sok a koronavírus-fertőzött, hogy kénytelenek voltak visszatérni a digitális oktatáshoz több iskolában, más intézményekben csak bizonyos osztályok, csoportok tanulnak otthonról - írja az Infostart.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az InfoRádió kérdésére azt mondta, úgy tudják, három vagy négy olyan iskola van, ahol teljesen bezártak, és tíz-tizenöt körül van azoknak az intézményeknek a száma, ahol intézkedéseket kellett hozni osztályok vagy csoportok tantermen kívüli oktatásának elrendelésére. Ez az összlétszámon belül nem nagy, ugyanakkor Totyik Tamás szerint jelzés arra vonatkozóan, hogy az oltás szükséges, de nem elegendő.

A PSZ elnöke ismertette javaslatukat, mely szerint Ausztriához hasonlóan hetente legalább egyszer tesztelni kéne minden osztályt, illetve ha már olyan sok a fertőzött, akkor azonnal zárni kéne az osztályt.

Totyik Tamás azt mondta, most

„attól félünk, hogy nagyon nagy árat fogunk fizetni azért, hogy nem kellő időben, nem kellő határozottsággal lép fel a kormány, és ez komolyabb folyamatot is indíthat el, nagyobb fertőzési szintet fognak elérni az oktatási intézmények, ha a karanténintézkedéseket nem fogják megtenni".

A szakszervezeti alelnök amiatt is aggódik, hogy a hátrányos helyzetű régiókban nem nagyon oltatnak, szerinte oltóbuszokkal kéne járni ezeket a környékeket.

A pedagógusok átoltottsága egy szinten, 80-85 százalék körüli értéken stagnál. Totyik Tamás szerint a szakmacsoportok tekintetében az egészségügy után itt a legmagasabb az átoltottsági szint a kormányzati kommunikáció alapján. A 12-18 éves korosztályban a tanulók harmada van beoltva. Tapasztalataik szerint nagyon magasnak tartják a szülők a rizikófaktort az oltással kapcsolatban, és úgy látják, nem mutattak be a kormány részéről olyan adatokat, amelyekkel a szülőket meg lehetett volna győzni az oltás biztonságosságáról.

„Most azzal büntetik a gyerekeket, hogy a 12 éven felüli osztályoknál irányadó szabályként nem lehet karantént elrendelni, ez pedig azt fogja eredményezni, hogy a fertőzöttségi szint majd olyan magas lesz, hogy akkor már az iskolának muszáj lesz bezárni kormányintézkedés nélkül. De ez felesleges áldozat mind a szülőktől, mint az oktatási intézményektől” - mondta a szakszervezet elnöke.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.