Olaszország klímaügyi minisztere szerint jogos volt Greta Thunberg kritikája

klímakatasztrófa
2021 szeptember 30., 04:53

Roberto Cingolani olasz klímaügyi miniszter azt mondta, Greta Thunberg „nemrég komoly problémát vetett fel, miszerint nem voltunk hitelesek”. Az olasz miniszter azt mondta, jogosak Thunberg kritikái, aki harmincévnyi „bla, bla, bla”-val vádolta a vezető politikusokat.

Thunberg a napokban a Youth4Climate olaszországi csúcstalálkozóján tartott beszédet Milánóban, ahol azt mondta:

„Állítsd helyre. Bla, bla, bla. Zöld gazdaság. Bla, bla, bla. Nettó nulla 2050-re. Bla, bla, bla. Ezt halljuk az úgynevezett vezetőinktől. Szavak, amik jól hangzanak, de nem vezetnek tettekhez. A reményeink és ambícióink pedig belefulladnak az ígéreteikbe.”


Roberto Cingolani hozzátette, hogy bár lehet, hogy Thunberg megnyilvánulása provokatív volt, „az üzenete helyes volt, nem tettünk eleget”.

photo_camera Greta Thunberg és Roberto Cingolani a Youth4Climate olaszországi csúcstalálkozóján Fotó: PIERO CRUCIATTI / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Cingolani a novemberben Glasgow-ban tartandó klímaügyi csúcstalálkozóról, vagyis a COP26-ról azt mondta, „komolyan meg kell erősíteni a sebezhető országok pénzügyi támogatását” és fel kell gyorsítani a szén-dioxid-kibocsátás fokozatos megszüntetését, arra törekedve, hogy a globális hőmérsékletet az 1,5 Celsius-fokos küszöbérték alatt tartsák. Ezzel együtt ő is megfogalmazott kritikát azokkal szemben, akik „megújuló energiát akarnak”, de nem akarnak „erőművet a hátsó udvarukba”. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.