Jakab Péternek nem tetszik, hogy Márki-Zay és Karácsony Dobrev ellen szövetkezik

2021 október 2., szombat 8:59
37

"Srácok! Mi lenne, ha nem legyőzni akarnánk egymást, hanem kiegészíteni?" - tette fel Facebook-posztjában egy választási verseny kontextusában nehezen értelmezhető kérdését Jakab Péter, a Jobbik az előválasztáson negyedik helyen végzett, így a második fordulóba be nem jutó miniszterelnök-jelöltje. Jakab azt kifogásolja, hogy a három állva maradt miniszterelnök-jelölt közül kettő összefogni készül a harmadik ellen.

Az előválasztás első fordulójában Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje kapta a legtöbb szavazatot. Az eredmények ismeretében a második és harmadik helyen végzett Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter tárgyalásokba kezdtek arról, hogy összefogva induljanak a második fordulóban Dobrevvel szemben, mert mindketten úgy gondolják, hogy bármelyiküknek nagyobb esélye volna Orbán Viktorral szemben a tavaszi parlamenti választásokon Dobrevnél, akit túlzottan is megosztó figurának gondolnak. Karácsony és Márki-Zay szerint a Gyurcsány Ferenccel terhelt Dobrev nem volna képes megszólítani a középen állókat, a bizonytalanokat, illetve a Fideszből kiábrándult jobboldaliakat, míg magukat alkalmasnak tartják erre - bár abban egyelőre nem sikerült megállapodniuk, hogy melyikük alkalmasabb rá.

Jakab arról értekezik, hogy azt tudná támogatni, ha két jelölt azért fogna össze, hogy növeljék az ellenzéki szavazók számát. "De ha azért fognak össze ketten, hogy ne a harmadik nyerjen, azzal nem tesznek mást, mint sebeket ejtenek", így tervük sikerétől függetlenül "[a] vesztes fél szavazói fognak sérülni". Az előválasztásnak amúgy, jellegéből fakadóan, minden körülmények között lesz vesztese, adott esetben akár egynél több is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt