Háromezer gyerekmolesztáló elkövetőt találtak a francia katolikus egyházban

egyház
2021 október 3., 6:43
comments 6

2500 oldalas jelentést készítettek a francia katolikus egyházon belüli szexuális visszaélésekről. A két és fél éve létrehozott bizottság munkájának eredményét kedden fogják nyilvánosságra hozni, írja a Le Monde.

Azt már tudni lehet, hogy a testület 2900 és 3200 közé teszi a pedofil bűncselekmények elkövetőinek számát 1950 óta. „Minimális becslésről van szó” -mondta Jean-Marc Sauvé bizottsági elnök, aki korábban az államtanács, a legmagasabb francia közigazgatási és jogi szervezet alelnöke volt. A bántalmazásokat egyházi, igazságügyi és rendőrségi dokumentumok, sajtóbeszámolók, valamint szemtanúk elmondásai alapján azonosították be.

photo_camera Jean-Marc Sauvé 2018-ban Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Sauvé márciusban még 1500-ra tette az elkövetők számát, és azt mondta, akár tízezernél is több áldozat lehet. Azt ígérik, hogy a végleges jelentés azokat az egyházon belüli intézményes és kulturális mechanizmusokat is elemezni fogja, amelyek hozzájárulhatnak a visszaélésekhez. Az eredményeket összevetik más, gyerekekkel foglalkozó intézményekkel, például iskolákkal vagy sportklubokkal. Végül 45 ajánlást is megfogalmaznak majd.

A francia püspöki konferencia azután döntött a független bizottság felállításáról, hogy Lyonban 2016-ban az egyházmegye több tagja, köztük Franciaország akkor egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen is rendőrségi vizsgálat indult papi pedofília eltussolása miatt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt