Akár tízezer áldozata is lehetett a gyerekmolesztáló papoknak Franciaországban

vallás
2021 március 02., 20:37

A francia katolikus egyházon belüli szexuális visszaélések kivizsgálására 2018-ban felállított bizottság tavaly júniusban még csak „legalább háromezer” áldozatról beszélt 1950 óta, de további kutatásaik alapján ez a szám 10 ezernél is nagyobb lehet - mondta Jean-Marc Sauvé bizottsági elnök, aki korábban az államtanács, a legmagasabb francia közigazgatási és jogi szervezet alelnöke volt, s aki a szeptemberben lezáródó munka eddigi eredményeiről sajtótájékoztatón számolt be.

Júniusban a bizottsági elnök legalább 1500-ra becsülte az elkövetők számát, ezúttal azonban nem kívánta a végső számot megbecsülni. „Az a nagy kérdés számunkra, hogy az áldozatok hány százalékát értük el. 25, 10 vagy legalább 5 százalékát? Ez is része a bizottságban jelenleg folyó munkának” - tette hozzá.

„Voltak olyan katolikus intézmények és egyházi közösségek, ahol valóságos visszaélési rendszer működött, de nagyon kis számban. Ez a helyzet a tudomásunkra jutott eseteknek egy nagyon kicsi kisebbségét jelenti.”

A bizottság tagjai, jobbról a második Sauvé
photo_camera A bizottság tagjai, jobbról a második Sauvé Fotó: JACQUES DEMARTHON/AFP

A francia püspöki konferencia azután döntött a független bizottság felállításáról, hogy Lyonban 2016-ban az egyházmegye több tagja, köztük Franciaország akkor egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen is rendőrségi vizsgálat indult papi pedofília eltussolása miatt. Az egyházi vezetőt első fokon elítélték, majd a fellebbviteli bíróság felmentette, de a bíboros visszavonult érseki tisztségétől.

A CIASE rövidítésű, 22 tagú független egyházi bizottság vezetésére szándékosan világi embert kért fel az egyház. A testület - amelynek feladata a papok és az egyházi emberek által elkövetett szexuális bántalmazási ügyek kivizsgálása az 1950-es évektől kezdve - felhívást tette közzé arról, hogy a francia katolikus egyház keresi a szexuális visszaélések áldozatait, akik e-mailben, levélben vagy telefonon jelentkezhettek. Az első másfél évben 6500 hívást kaptak. A CIASE hozzáfér az egyházi archívumokhoz is, és szeptemberre tervezi közreadni a végső jelentését.

Az elmúlt évtizedekben számtalan egyházi és állami vizsgálat indult világszerte, az USA-ban mintegy 7000, Ausztráliában 4000 feltételezett áldozatot találtak, a nem egészen ötmilliós Írországban 800 molesztáló pap tetteire derült fény 2009-re, míg tíz évvel később a rendszerváltásig visszatekintő kutakodás 382 megalapozottan vádolt papot mutatott fel. A tízezres francia szám ebben a mezőnyben is magasnak számít, de messze nem egyedülálló.

Magyarországon viszont se az állam, se az egyház nem indított átfogó vizsgálatot eddig. Múlt hétig kellett várni az első áldozatra, aki fel merte vállalni az arcát és a nevét.

Az áldozatok és az egyház viszonyáról pont egy francia film rajzolt árnyalt képet nemrég, ennek egyik főszereplője a címlapi és cím fölötti képeinken látható Philippe Barbarin bíboros, aki az AFP fotóin utolsó miséjét celebrálja, miután a bíróság először elítélte, majd felmentette egy hírhedt pedofil pap tetteinek eltussolásáért. (CNN, France24, MTI)