Végelszámolás alá került Tiborcz István korábbi cége, az Elios Zrt.

bűnügy
2021 október 04., 17:06
comments 5

Az RTL Híradó arról számolt be, hogy végelszámolás alá került a korábban Tiborcz István résztulajdonában is lévő Elios Zrt.

Az Eliosnak a 2009-es alapításától éveken át Tiborcz István volt az egyik vezető tisztségviselője és egy ideig a résztulajdonosa. Az Elios az indulása után pár év alatt lett többmilliárdos forgalmú vállalat. Nagyrészt annak köszönhették ezt, hogy sorra nyerték az állami – azon belül is főként uniós finanszírozású – projekteket. A Direkt 36 írta meg, hogy különösen jól szerepelt a cég a közvilágítási felújításokra kiírt pályázatokon, amiben szerepet játszott az is, hogy a pályázatok nagy részét olyan feltételekkel írták ki, amiknek az Elioson kívül senki vagy csak nagyon kevés cég tudott volna megfelelni.

Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF 2018-ban súlyos szabálytalanságokat talált a projekt körül (közbeszerzési csalás és esetenként a szervezett bűnözés gyanúja is felmerült), miközben a magyar hatóságok vizsgálódgattak, de érdemben nem piszkálták az ügyet.

Az Elios-ügyet azzal zárta le a kormány - ahogy az Innovációs Minisztérium egyik sajtóválaszából kiderült -, hogy az Elios közvilágítás-felújítási projektjeit végül nem EU-s forrásból, hanem a magyar költségvetésből finanszírozzák. Vagyis nem adták le az eliosos számlákat, így lényegében nem volt EU-s támogatás. 13 milliárdot nem uniós támogatásból, hanem a magyar adófizetők pénzéből fizettek ki. Ezzel pedig megakadályozták, hogy az uniós támogatások felett őrködő OLAF tovább vizsgálódjon az ügyben, nekik a magyar költségvetéshez már nincs közük, az ottani szabálytalanságok már a magyar ügyészségre tartoznak, ahol ugye nem találtak szabálytalanságot.

Egy tavalyi tényfeltáró anyag szerint az elmúlt években kiírt 24 szerbiai közvilágítási pályázat közül 22-t nyert meg vagy az Elios szerbiai cége, vagy egy hozzá üzletileg kötődő cég vagy konzorcium.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.