A mai napig nem vonták vissza Joseph Goebbels díszpolgári címét Potsdamban

Történelem
2021 október 05., 19:48
comments 11

Brandenburg tartomány székhelye, Potsdam városvezetése kedden megerősítette azt a korábbi megdöbbentő értesülést, hogy hivatalosan még mindig nem vonták vissza a Joseph Goebbels náci propagandaminiszternek 1938-ban adományozott díszpolgári címet.

A tájékoztatás szerint az egykori náci vezetőnek Babelsberg városa adományozta a címet még 1938. április elsején, egy évvel azelőtt, hogy beolvasztották volna Potsdamba.

A díszpolgári címek hivatalosan a kitüntetett személy elhunytával, Goebbels esetében 1945. május elsejével, érvényüket vesztik. Adolf Hitler és néhai belügyminisztere, Wilhelm Frick esetében azonban a városvezetés külön rendelkezett arról, hogy a díszpolgári címeiket visszavonják.

photo_camera Goebbels kitüntetéseket ad át a Hitlerjugend tagjainak Fotó: o.Ang./Bundesarchiv

A város hivatalos honlapján (potsdam.de) megtalálható a 19. század óta díszpolgárrá avatottak lajstroma. A honlap szerint a Goebbelsnek a babelsbergi városvezetés által adományozott díszpolgári címet „nem vonták vissza halála után, feltehetőleg mert a kitüntetésről nem volt senkinek tudomása”.

Mindez akkor derült ki, amikor kutatók a városvezetés megbízásából nyáron megpróbálták összeállítani Potsdam díszpolgárainak teljes listáját. Christine Homann, a városvezetés szóvivője szerint az új ismeretek tükrében feltehetően hamarosan hivatalosan is visszavonják a néhai propagandaminiszter kitüntetését. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.