A Volvo több mint 460 ezer régebbi autót hív vissza hibás légzsákok miatt

autó
2021 október 05., 19:32
comments 4

A Volvo 460 769 autót hív vissza világszerte hibás vezető oldali légzsákok miatt, melyek baleset esetén halálhoz vezethetnek. Az érintett autók régebbi típusok, a 2001-2006 közötti S80 modell és a 2001-2009 közötti S60 modell érintett. Ezeket 2000 májusa és 2009 márciusa között gyártották. A járművek több mint felét az Egyesült Államokban értékesítették.

A hiba baleset esetén, a légzsák felfúvódásakor jön elő. A légzsák belsejében lévő felfújó alkatrész darabkái bizonyos esetekben kiugorhatnak a helyükről, és legrosszabb esetben az utasokba csapódhatnak, ami súlyos sérülést vagy akár halált is okozhat - közölte a vállalat. Az autógyártó egy esetről tud, amikor a légzsák hibája halált okozott - derül ki az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatalhoz benyújtott dokumentumokból.

Volvo80 bemutató 2006-ban, Pekingben.
photo_camera Volvo80 bemutató 2006-ban, Pekingben. Fotó: SUN JUN/Imaginechina via AFP

A Volvo állítása szerint a probléma akkor jelentkezik, ha a légzsák felfújásában közreműködő hajtóanyagtabletták magasabb nedvességszintnek vannak kitéve. A tabletták ettől bomlásnak indulhatnak, és porrészecskéket képezhetnek, ami növeli az eszközök nyomását és égési sebességét. Emiatt a felfújó alkatrész megrepedhet és fémdarabokat lőhet az utasokra.

A probléma megoldásához a Volvo díjmentesen kicseréli a vezető oldali légzsákot. A tervek szerint a jövő hónapban értesítik az érintett tulajdonosokat a járművek javításáról. (NBC News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.