Annyira drága a földgáz, hogy leállhat a hazai műtrágyagyártás

gazdaság
2021 október 06., 08:36
comments 2

Bige László, a Nitrogénművek tulajdonosa arról beszélt a Portfoliónak, hogy a cégnél hamarosan le kell állniuk a műtrágyagyártással, mert annyira drága a fő alapanyag, vagyis a földgáz.

Egy év alatt csaknem a háromszorosára drágultak a különféle műtrágyák, miután meredeken, szinte óráról órára emelkedik a legfontosabb alapanyaguk, a földgáz ára. A dráguló nyersanyag miatt kedvezőtlen helyzetbe került műtrágyagyártók sorra csökkentik vagy állítják le termelésüket, így máris ellátási nehézségek alakultak ki a piacon. Negyven százalékos termeléscsökkentés van például Romániában, Nagy-Britanniában, Norvégiában, Ukrajnában és Litvániában.

A műtrágya-felhasználás főszezonjában csúsznak a szállítások, a továbbra is meredeken emelkedő árak miatt pedig egyes gazdák már lemondanak beszerzési terveik egy részéről.

Idehaza már az eddig is csökkentett termeléssel működő Nitrogénművek is fontolgatja a termelés leállítását, és nem igazán van forgatókönyvük a következő időszakra.

Bige elmondta, hogy a földgáz hétfői záróára 90,4 euró volt megawattóránként, kedden nyitáskor 96, délben már 108, délután pedig 117 euró fölé kúszott ez az ár. „Minden egyes eurónövekedés a földgáz árában 4 euró növekedést jelent a pétisó tonnájának önköltségi árában. Vagyis a keddi 21 eurónyi drágulás 84 euróval teszi drágábbá a pétisó előállítását egy tonnára vetítve” - mondta.

Bige szerint ez azt eredményezi majd, hogy az európai piacon hamarosan műtrágyahiány fog kialakulni.

„Tavaszra egészen biztosan nem lesz elegendő műtrágya sehol Európában. Ha pedig szokatlanul hideg lesz télen, és így a kontinens sok földgázt használ el, akkor a mai műtrágyaárak akár a duplájukra is nőhetnek néhány héten belül” – mondta Bige.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke, Petőházi Tamás szerint ez a gabonatermelésre is hatással lesz a jövő évben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.