Kémnek minősített és kiutasított nyolc orosz diplomatát a NATO

október 6., szerda 18:35
1

A NATO szerdán bejelentette, hogy kiutasítja az észak-atlanti szövetség mellett működő orosz misszió nyolc tagját arra hivatkozva, hogy „be nem jelentett hírszerzőtisztekről” van szó. A bejelentés szerint akkreditációjukat visszavonták.

Az orosz diplomatáknak a hónap végéig kell elhagyniuk Brüsszelt.

A NATO illetékes szóvivője emellett megerősítette, hogy a korábbi húszról tízre csökkentik az Oroszországi Föderáció által a szövetséghez akkreditálható állandó képviseletének létszámát.

„A NATO továbbra is következetes Oroszország-politikát folytat. Megerősítettük elrettentő és védelmi képességeinket válaszul Oroszország agresszív tevékenységeire, miközben nyitottak maradunk az érdemi párbeszédre” - tette hozzá.

A szóvivő ennek kapcsán utalt arra, hogy a NATO-Oroszország Tanács továbbra is a párbeszéd fontos fóruma marad. Emlékeztetett, hogy már több mint 18 hónapja javasolták az orosz félnek a tanács újabb ülését. „A labda most az orosz térfélen van” - fogalmazott.

2018. március végén a NATO visszavonta hét orosz diplomata akkreditációját Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt, a katonai szövetség melletti orosz képviselet személyzetének létszámát pedig a korábbi harminc helyett húsz főben maximálták.

Szkripal és lánya március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került kórházba. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, és tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország volt a felelős. Moszkva ezt visszautasította. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt