Nem szavazta meg a Fidesz a párkapcsolati erőszak áldozatairól szóló állásfoglalást

eu
2021 október 6., 10:33
comments 5

Az Európai Parlament a párkapcsolati erőszak áldozatainak védelméről fogadott el egy állásfoglalást, amely különös figyelmet szentel a gyermekfelügyeleti perek során elszenvedett sérelmeknek. Az állásfoglalást a Fidesz, a KDNP és a Jobbik nem támogatta, valamennyi képviselőjük tartózkodott – írja az Eurológus.

A magyar képviselők közül a 12 fideszes, a KDNP-s Hölvényi György és a jobbikos Gyöngyösi Márton tartózkodott, a többiek támogatták az állásfoglalást. A Fidesz frakciója egy közleményben azzal magyarázta a döntést, hogy ők támogatják a célt, de nem szavazzák meg. A zavaros magyarázat szó szerint ez volt:

„A családon belüli erőszak elleni fellépés célja támogatandó, ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja tartózkodó szavazatával elzárkózik attól, hogy egy olyan jelentést támogasson, amely egy ilyen komoly témát csak ürügyként használ fel.”

A nagy többséggel elfogadott állásfoglalásban a képviselők kimondják, hogy a nemen alapuló erőszak egyik formájának tekintendő, amikor erőszakos partnerek további bántalmazásra használják ki a gyermekelhelyezési pereket. A képviselők sürgős tagállami intézkedést kérnek azoknak a partnerkapcsolati erőszak áldozatává vált nőknek a védelmére, akiket gyermekelhelyezési eljárás során ér bántalmazás.

photo_camera Fotó: Horn-Barta Csengele

A képviselők felszólították a tagállamokat, hogy adjanak meg minden segítséget azoknak a nőknek, akik ki akarnak lépni a bántalmazó kapcsolatból, ide értve a konkrét lakhatást, az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférést, pszichológiai támogatást, biztosítanak menedékhelyeket, jogvédelmet és tanácsadást.

Schaller-Baross Ernő fideszes EP-képviselő szerint a magyar kormány tíz éve folyamatosan fejleszti a kapcsolati erőszak megelőzési és áldozatsegítési rendszerét, és úgy gondolja, az Isztambuli Egyezmény sok esetben gyengébb szabályokat határoz meg, mint a Magyarországon már meglévő jogi eszközök.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt