Lengyelország Alkotmánybírósága szerint több EU-s törvény a lengyel alkotmányba ütközik

eu
2021 október 07., 19:32
comments 5

Miután a döntést július óta többször is elhalasztották, a lengyel Alkotmánybíróság csütörtökön megállapította, hogy az Európai Unió szerződéseinek egyes cikkei alkotmányellenesek Lengyelországban. Döntésük szerint az EU Bírósága döntéseinek ellenőrzésére is joguk van. Ez a lépés megkérdőjelezi az európai integráció egyik alapelvét, mely szerint az EU-s jog felsőbbrendű, és tovább mélyíti a vitát Brüsszel és a lengyel kormánypárt, a PiS között.

Az Alkotmánybíróság azt követően tárgyalta a kérdést, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnök megkérdezte őket, az uniós intézmények megakadályozhatják-e Lengyelországot az igazságszolgáltatás átszervezésében. Az egyik vita ugyanis pont a lengyel bírósági reformok miatt robbant ki az EU-val, merthogy az Unió szerint ezek aláássák az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Lengyel és EU-s zászlók egy EU melletti, kormányellenes tüntetésen Krakkóban
photo_camera Lengyel és EU-s zászlók egy EU melletti, kormányellenes tüntetésen Krakkóban Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

„Az EU-szerződés a lengyel jogrendszerben alá van rendelve az alkotmánynak, (...) és mint a lengyel jogrendszer bármely részének, meg kell felelnie az alkotmánynak” - mondta Bartlomiej Sochanski bíró.

„Lengyelországban a legmagasabb jogi törvény az alkotmány, és minden Lengyelországban hatályos európai szabályozásnak ... meg kell felelnie az alkotmánynak. Ez vonatkozik az igazságszolgáltatásra is, és az Európai Uniónak nincs ebbe beleszólása”

- nyilatkozta az ítélet után Jaroslaw Kaczynski, a PiS párt vezetője.

A kritikusok szerint a PiS-kormány az uniós jog felsőbbrendűségének megkérdőjelezésével nemcsak Lengyelország hosszú távú jövőjét veszélyezteti a 27 tagú szövetségben, hanem az EU stabilitását is. A PiS ugyanakkor azt állítja, hogy nem tervez Polexitet, és tagadják, hogy befolyásuk lenne a bírósági döntésekre.

Az Alkotmánybíróság azt mondta, hogy ha az EU Bírósága továbbra is megkérdőjelezi a lengyel bíróság döntéseit és bírái jogállását, akkor „nem kizárt, hogy gyakorolni fogják a jogaikat, és megvizsgálják, hogy az Európai Unió Bíróságának ítéletei megfelelnek-e az alkotmánynak, beleértve annak lehetőségét, hogy eltávolítsák azokat a lengyel jogrendszerből”.

Az Európai Bizottság egyelőre nem reagált. Jeroen Lenaers EP-képviselő, az Európai Néppárt Igazságügyi és Belügyi Csoportjának szóvivője azt mondta: „Nehéz elhinni a lengyel hatóságoknak és a PiS-pártnak, hogy nem akarnak véget vetni Lengyelország uniós tagságának - mondta. - A lengyel kormány elveszítette hitelességét. Ez az EU egésze elleni támadás”.

Arról, hogy az EU-s jog vagy az adott ország törvényei felsőbbrendűek-e, már Németországban is volt ügy 2020-ban, Magyari Péter írt róla Kedd óta az Európai Unió komoly legitimációs válságban van című cikkében.

(Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.