Németország és Dánia hazavitt néhány nőt és gyereket az életveszélyes szíriai fogolytáborból

október 7., csütörtök 7:11
7

Szerdán Frankfurtba érkezett 11 nő és 37 gyerek, akik mostanáig a szíriai kurdok egyik fogolytáborában éltek, nyomorúságos és életveszélyes körülmények között. A több tízezer nőt és gyereket fogva tartó táborokról itt írtunk korábban.

Ezekben a táborokban az Iszlám Állam nevű terrorállam egykori katonáinak és tisztviselőinek a családtagjai vannak. Sokan közülük nem szír állampolgárok, hanem Európából és Ázsiából csatlakoztak az Iszlám Államhoz, illetve a szervezet katonáihoz.

Az egyik hazahozott nő közvetlenül a leszállás után, a frankfurti repülőtéren. Fotó: BORIS ROESSLER/dpa Picture-Alliance via AFP

A most Frankfurtba visszahozott nők és gyerekek német illetve dán állampolgárok, akiket a két ország hatóságai válogattak ki. Egyenként és alaposan vizsgálják, hogy kiket hoznak haza. A visszahozott nőket kihallgatják még, és lehet, hogy felelősségre is vonják őket, mert a gyanú szerint önként, lelkesedésből csatlakoztak az Iszlám Államhoz.

Sok ország egyáltalán nem foglalkozik a táborokban lévő állampolgáraival, illetve arra is van példa, hogy megfosztják őket állampolgárságuktól. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt