Visszatér Ausztráliába a francia nagykövet

külföld
2021 október 07., 05:16

A kapcsolatok "újrafogalmazása" érdekében visszatér Ausztráliába Franciaország nagykövete, jelentette a BBC. Emmanuel Macron francia államfő szeptemberben rendelte haza canberrai nagykövetét azután, hogy Ausztrália Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal kötött biztonsági együttműködési megállapodást, melynek keretében az ország haditengerészetét amerikai atomtengeralattjárókkal fegyverzik majd fel.

Franciaországnak két okból is fájt ez a döntés:

  • egyrészt 2016-ban Franciaország is megállapodott Ausztráliával tengeralattjárók értékesítéséről, ez az üzlet az új egyezséggel kútba esett;
  • Franciaország külbirtokai révén érintettnek érzi magát a csendes-óceáni térség biztonságát meghatározó egyezségekben, így neheztel az angolszász országokra, amiért kihagyták a megállapodásból.

Franciaország felháborodásának mértékét jelezvén washingtoni és canberrai nagykövetét is hazahívta. Az amerikaiakkal már szeptemberben megkezdték a viszály rendezését, Ausztráliát azonban még egy ideig lógva hagyták. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök állítása szerint Macron elnök még csak fogadni se volt hajlandó a hívásait, az ausztrál kereskedelmi miniszternek meg francia kollégáját nem sikerült elérnie. A botrány következményeként a múlt héten még az Ausztrália és az EU között kötendő kereskedelmi megállapodás tárgyalásait is elhalasztották.

Most végül megenyhültek a franciák, Jean-Yves Le Drian külügyminiszter "újrakezdésről" beszélt, hozzátéve, hogy ez nem jelenti azt, hogy Franciaország lemondana érdekei képviseletéről a csendes-óceáni térségben. Az ausztrál kormány pedig közölte, hogy megértik Franciaország csalódottságát. "Ausztrália nagyra becsüli kapcsolatait Franciaországgal, mely fontos partner és létfontosságú szereplő az indo-csendes-óceáni térség biztonságában" - mondta még a múlt hónapban Marise Payne ausztrál külügyminiszter.

A brit-amerikai-ausztrál szövetség célja amúgy Kína világhatalmi törekvéseinek féken tartása: ez utóbbiban komoly szerep vár a kínai haditengerészetre, melynek mozgását nagyban korlátozhatja az, hogy az ausztrál haditengerészet az új atomtengeralattjáróival folyamatosan járőrözhetne a kínai partvidéken. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.