Havanna-szindróma: nyomozást indított a berlini rendőrség az amerikai nagykövetségen történt esetek miatt

október 9., szombat 6:32
7

A berlini rendőrség közölte, hogy nyomozást indítanak, miután az USA berlini nagykövetségén dolgozók közt is is rejtélyes megbetegedéseket észleltek, amik hasonlítanak az először a havannai amerikai nagykövetségen regisztrált esetekre.

A közlemény szerint még augusztusban kezdődött a vizsgálat „az amerikai nagykövetség alkalmazottait ért hangfegyveres támadás” miatt. A berlini amerikai nagykövetség szóvivője nem akarta kommentálni, hogy a rendőrség nyomozást indított, csak annyit mondott a Reutersnek, világszerte folyik a hasonló ügyek kivizsgálása.

A berlini amerikai nagykövetség Fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto via AFP

2016 óta több mint 200 amerikai tisztviselő számolt be a havanna-szindrómához hasonló tünetekről, vagyis hirtelen fellépő szédülésről, fejfájásról, látásromlásról, hányingerről és erős fejfájásról. Pénteken Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy kiderítik „az okát és hogy ki a felelős” a szindróma kialakulásáért. Biden nem mondta ki, hogy a támadás okozhatta a többeknél kialakult betegséget, amit „rendellenes egészségügyi esemény”-nek nevezett. Hozzátette viszont, hogy a világ minden táján érintettek köztisztviselők, hírszerzők, diplomaták és katonák.

Az Amerikai Tudományos Akadémia 2020 decemberében egy jelentésében azt írta, a Havanna-szindrómának nevezett jelenséget „irányított, pulzáló rádiófrekvenciás energia” okozta. 2021 júliusában a bécsi nagykövetségen is tapasztaltak ilyen megbetegedéseket, és a 2016-ban és 2017-ben regisztrált első, havannai esetek óta további amerikai nagykövetségeken észlelték a szindrómát.

Egy 2018-as vizsgálat szerint a Kubában érintett diplomatáknál az agykárosodás egy formáját tapasztalták. Az okot nem sikerült egyértelműen megállapítani, de a kutatók szerint valószínűleg irányított mikrohullámú sugárzás okozta.

Júliusban William Burns, a CIA igazgatója azt mondta, „nagyon valószínű”, hogy a tüneteket szándékosan okozták, és Oroszország lehet a felelős. A Bellingcat tényfeltáró kutatása szerint orosz kormányzati szervek egy titkos fejlesztési programban dolgoznak egy olyan módszeren, amivel távolról lehet megtámadni valakit káros hanghullámokkal, illetve rádió- vagy mikrohullámokkal. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt