Havanna-szindróma: nyomozást indított a berlini rendőrség az amerikai nagykövetségen történt esetek miatt

külföld
2021 október 09., 06:32
comments 7

A berlini rendőrség közölte, hogy nyomozást indítanak, miután az USA berlini nagykövetségén dolgozók közt is is rejtélyes megbetegedéseket észleltek, amik hasonlítanak az először a havannai amerikai nagykövetségen regisztrált esetekre.

A közlemény szerint még augusztusban kezdődött a vizsgálat „az amerikai nagykövetség alkalmazottait ért hangfegyveres támadás” miatt. A berlini amerikai nagykövetség szóvivője nem akarta kommentálni, hogy a rendőrség nyomozást indított, csak annyit mondott a Reutersnek, világszerte folyik a hasonló ügyek kivizsgálása.

A berlini amerikai nagykövetség 2018. augusztus 1-én.
photo_camera A berlini amerikai nagykövetség Fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto via AFP

2016 óta több mint 200 amerikai tisztviselő számolt be a havanna-szindrómához hasonló tünetekről, vagyis hirtelen fellépő szédülésről, fejfájásról, látásromlásról, hányingerről és erős fejfájásról. Pénteken Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy kiderítik „az okát és hogy ki a felelős” a szindróma kialakulásáért. Biden nem mondta ki, hogy a támadás okozhatta a többeknél kialakult betegséget, amit „rendellenes egészségügyi esemény”-nek nevezett. Hozzátette viszont, hogy a világ minden táján érintettek köztisztviselők, hírszerzők, diplomaták és katonák.

Az Amerikai Tudományos Akadémia 2020 decemberében egy jelentésében azt írta, a Havanna-szindrómának nevezett jelenséget „irányított, pulzáló rádiófrekvenciás energia” okozta. 2021 júliusában a bécsi nagykövetségen is tapasztaltak ilyen megbetegedéseket, és a 2016-ban és 2017-ben regisztrált első, havannai esetek óta további amerikai nagykövetségeken észlelték a szindrómát.

Egy 2018-as vizsgálat szerint a Kubában érintett diplomatáknál az agykárosodás egy formáját tapasztalták. Az okot nem sikerült egyértelműen megállapítani, de a kutatók szerint valószínűleg irányított mikrohullámú sugárzás okozta.

Júliusban William Burns, a CIA igazgatója azt mondta, „nagyon valószínű”, hogy a tüneteket szándékosan okozták, és Oroszország lehet a felelős. A Bellingcat tényfeltáró kutatása szerint orosz kormányzati szervek egy titkos fejlesztési programban dolgoznak egy olyan módszeren, amivel távolról lehet megtámadni valakit káros hanghullámokkal, illetve rádió- vagy mikrohullámokkal. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.