Karácsony: Ami most zajlik, az szelíd forradalom

POLITIKA
2021 október 10., 14:42
comments 3

Vasárnap délután a Madách téren indítja el második fordulós kampányát Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje. A rendezvényen beszédet mondott többek között Király Júlia MNB-alelnök, továbbá Hadházy Ákos és Szél Bernadett is.

Levélben üdvözölte a Márki-Zay tábort Pálinkás József, az MTA volt elnöke és korábbi miniszterelnök-jelölt továbbá Botka László szegedi polgármester is. Beszédet mondott Kabai Tibor, az MMM nyugdíjas tagozatának elnöke és Gyurcsik Ádám az MMM ifjúsági tagozatának vezetője is.

Nagyjából délután fél 5 magasságában lépett a színpadra Karácsony Gergely, akit nagy ováció és taps fogadott.

„Ami most történik, az történelem, az egy szelíd forradalom, hogy felszabadítsuk és újraegyesítsük Magyarországot. Ennek a szelíd forradalomnak a legfontosabb szereplői ti vagytok, akik részt vesztek az előválasztáson, aktivisták és önkéntesek, akik segítik a szavazást. Mind bevonultok a történelemkönyvekbe”

- mondta Karácsony, aki szerint „Magyarországnak, ennek a meglopott és meggyötört országnak arra van szüksége, hogy újraegyesítsük.” A főpolgármester szerint az előválasztás az egyetlen lehetséges út ebbe az irányba.

Az MMM „kormányváltó naggyűlése” a Madách téren
photo_camera Az MMM „kormányváltó naggyűlése” a Madách téren Fotó: Kaufmann Balázs / 444

Márki-Zayt igazi demokratának nevezte, aki hozzá hasonlóan a politikára szolgálatként és nem uralomként tekint. Karácsony szerint ez a fő különség kormány és ellenzék között, mert eközben olyan miniszterelnökünk van, aki tíz körömmel kapaszkodik a hatalomba.

„Nehéz döntés volt, hiszen közel 170 ezer ember, aki rám szavazott az előválasztáson, a pártok mögöttem, szomorú és csalódott. Üzenem nekik: amit teszek, azért teszem, hogy újraegyesítsük Magyarországot. Azért támogatok most egy jobbközép politikát, mert ha Orbán győz, akkor minden közös álmuk semmibe vész” - folytatta Karácsony, aki ezután nemzeti egységkormányt javasolt az országnak, és erre egy esélyt lát: Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltségét.


„Nem azért dolgozunk, hogy ne Dobrev Klára legyen a jelölt. Mi igent akarunk mondani. De ezzel együtt is én mélyen hiszek abban, hogy akkor lesz esélyünk Magyarországon, ha olyan politikai ajánlatot teszünk, ami mindenki számára világossá teszi, hogy az elmúlt harminc év politikai hidegháborújával is le kell számolni. Ennek a jövőbe vető politikának ma Márki-Zay Péter tud többséget szerezni Magyarországon. Arra kérem ezért azokat a szociáldemokrata és zöld szavazókat, akik nehéz szívvel követték, hogy visszaléptem a jelölti versenytől, hogy fontolják meg, nem ezerszer jobb-e ma egy Márki-Zay Péter, mint holnap egy Orbán Viktor” - mondta a főpolgármester, aki ezután maga konferálta fel a színpadra a hódmezővásárhelyi polgármestert.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.