8 millió ember vízellátása került veszélybe a jemeni partoknál rohadó tanker miatt

külföld
2021 október 11., 20:08
comments 13

Az előre jelzettnél sokkal súlyosabb hatásai lehetnek a Vörös-tenger jemeni partjainál veszteglő FSO Safer nevű tankerhajó szivárgásának. A 2017 óta elhagyottan a vízen veszteglő hajó teste rohad, miközben 1,1 millió hordónyi kőolaj van a tankeren.

A legfrissebb becslések szerint a szivárgás 8 millió ember ivóvíz-ellátását veszélyezteti, és a következő három hétben akár a Vörös-tenger jemeni partvidékének teljes halállományát is kipusztíthatja. De a környezeti katasztrófa nemcsak Jemenben hat majd, Szaúd-Arábiában, Dzsibutiban és Eritrea partjainál is okoz majd gondokat.

A tanker műholdképe
photo_camera A tanker műholdképe Fotó: HANDOUT/AFP

Jemen ENSZ által elismert kormánya, az országban harcoló húszi lázadók és az ENSZ jelenleg is egyeztet arról, hogyan lehetne biztonságba helyezni a hajó fedélzetén meglévő olajat a még nagyobb katasztrófa elkerülése érdekében.

A szivárgás modelljei szerint a következő két hétben várhatóan több vörös-tengeri kikötőt is le kell majd zárni, ami tovább súlyosbítja a polgárháború sújtotta Jemen ellátási problémáit. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.