8 millió ember vízellátása került veszélybe a jemeni partoknál rohadó tanker miatt

2021 október 11., hétfő 20:08
13

Az előre jelzettnél sokkal súlyosabb hatásai lehetnek a Vörös-tenger jemeni partjainál veszteglő FSO Safer nevű tankerhajó szivárgásának. A 2017 óta elhagyottan a vízen veszteglő hajó teste rohad, miközben 1,1 millió hordónyi kőolaj van a tankeren.

A legfrissebb becslések szerint a szivárgás 8 millió ember ivóvíz-ellátását veszélyezteti, és a következő három hétben akár a Vörös-tenger jemeni partvidékének teljes halállományát is kipusztíthatja. De a környezeti katasztrófa nemcsak Jemenben hat majd, Szaúd-Arábiában, Dzsibutiban és Eritrea partjainál is okoz majd gondokat.

A tanker műholdképe Fotó: HANDOUT/AFP

Jemen ENSZ által elismert kormánya, az országban harcoló húszi lázadók és az ENSZ jelenleg is egyeztet arról, hogyan lehetne biztonságba helyezni a hajó fedélzetén meglévő olajat a még nagyobb katasztrófa elkerülése érdekében.

A szivárgás modelljei szerint a következő két hétben várhatóan több vörös-tengeri kikötőt is le kell majd zárni, ami tovább súlyosbítja a polgárháború sújtotta Jemen ellátási problémáit. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt