Az ukrán nyomozók kezdeményezték Viktor Medvedcsuk letartóztatását

bűnügy
2021 október 11., 14:07

Az ukrán nyomozó hatóság a főügyészséggel egyeztetve kezdeményezte Viktor Medvedcsuk ellenzéki politikus, dúsgazdag üzletember letartóztatását.

A hazaárulással és a terrorizmus támogatásával vádolt Viktor Medvedcsuknak, az Ellenzéki Platform – Az életért párt egyik vezetőjének és parlamenti képviselőjének hétfőn délben a nyomozó hatóság átadta a letartóztatás kezdeményezéséről szóló indítványt, amelytől csak egymilliárd hrivnyás (11,5 milliárd forint) óvadék befizetése esetében lehet eltekinteni – közölték vezető ukrán hírügynökségek Rinat Kuzminnak, az ellenzéki politikus képviselőtársának Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

Balra Putyin, jobbra Medvedcsuk az Új Jeruzsálom Orthodox Kolostorban, Moszkvától kb. 70 km-re 2017. november 15-én.
photo_camera Balra Putyin, jobbra Medvedcsuk az Új Jeruzsálom Orthodox Kolostorban, Moszkvától kb. 70 km-re 2017. november 15-én. Fotó: Alekszej Nikolszkij/Szputnyik/AFP

Kuzmin emlékeztetett arra, hogy Medvedcsuk most házi őrizetben van, amit nem sértett meg, a bíróságnak pedig nem áll jogában súlyosbítani a korábban meghozott óvintézkedést. Medvedcsuk képtelen ekkora óvadékot letenni, hiszen a nemzetbiztonsági és védelmi tanács korábban ellene foganatosított szankciói miatt nem áll módjában átutalni az összeget.

Október 8-án Medvedcsukot hazaárulás és terrorizmus támogatása címén újabb bűncselekmények elkövetésével vádolták meg: a nyomozó hatóság gyanúja szerint 2014-2015 folyamán a szakadár Donyec-medencében törvénytelen szénvásárlási ügyletekben vett részt.

Medvedcsukot idén májusban helyezte házi őrizetbe egy kijevi bíróság, ami emellett nyomjelző lábperec viselésére is kötelezte. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.